Гостуването на изложбата се осъществява по линия на подписаното Споразумение

...
Гостуването на изложбата се осъществява по линия на подписаното Споразумение
Коментари Харесай

Изложбата „Френска гравюра от ателиетата на Лувъра ”гостува в Бургас

Гостуването на изложбата се реализира по линия на подписаното Споразумение за съдействие сред Община Пловдив и Община Бургас през юли, 2021 година

Колекцията старинни гравюри от фонда на Градска художествена изложба – Пловдив целесъобразно буди интерес и удивление всякога, когато се демонстрира пред аудитория. Най-представителната част от нея ще гостува в Бургас.

Експозицията ще бъде публично открита на 1 юни от 18.00 часа в Културен център „ Морско казино ”, зала „ Ал.Г.Коджакафалията ”. Специални посетители на събитието са Пламен Панов - зам.-кмет „ Култура, археология и туризъм ” в Община Пловдив, госпожа Моника Роменска - ст.уредник и график в Градска художествена изложба –Пловдив, госпожа Йоана Атанасова - организатор на фондовете „ Графика и снимка “, „ Приложно изкуство “ и „ Скулптура “ в Градска художествена изложба – Пловдив, и гл.ас. доктор Стефан Шивачев – шеф на Регионален исторически музей – Пловдив.

Цялата сбирка съдържа 100 истински френски, немски и италиански произведения, създавани в ателиетата на Лувъра („ ChalcografiedeLouvre “) в един съвсем 200-годишен интервал – от XVIII до началото на XX век.

По - огромната част от скъпите творби, до които бургазлии и посетители ще имат удоволствието да се допрян, са гравюри върху мед. Друга част от творбите е печатана при братята Кюнцли от Дардоаз – Париж, Кадарт и Шевалие – Холандия и Франция, Сгрилли – Италия. Сюжетите са разнородни: с митологичен или древен темперамент, дворцови и парадни подиуми, само че също – битови и пасторални, портрети, пейзажи.

Изложбата се съпътства и от азбучник „ 100 гравюри – съхранената художествена памет на един френски лицей в България “ с азбучен показалец на всички произведения, художници и гравьори.

Произведенията са завещание от музея на тогавашния Френски лицей „ Свети Августин “, съществувал в Пловдив до 1948 година. Подготвянето на сбирката за експониране и основаването на каталога бяха осъществени благодарение на Министерството на културата и в партньорство с Общински институт „ Старинен Пловдив “.

Гостуването на старинни гравюри се реализира по линия на подписаното Споразумение за съдействие сред Община Пловдив и Община Бургас. Припомняме, че в подтекста на положителните взаимоотношения сред двете общини, както и заради желанието им за задълбочаване на връзките и партньорствата в региона на културата и туризма, двете страни се сплотиха към решението за сключване на съглашение през юли 2021 година. Основните негови цели са задълбочаване на партньорствата в региона на културата и туризма и разширение на опциите за показване на културни събития от културните календари на двете общини, както и такива при присъединяване в стратегии, финансирани от Европейския съюз, в това число и по планове от Националния проект за възобновяване и резистентност.

Взаимното партньорство ще спомогне за основаването на качествено културно наличие и атрактивен туристически артикул – спектакли, концерти, изложения и други, които ще се включват в културните афиши на общините.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР