- Господин Петров, затворените заради втората вълна на пандемията бизнеси

...
- Господин Петров, затворените заради втората вълна на пандемията бизнеси
Коментари Харесай

Бавенето на спасителните мерки доубива фирмите

- Господин Петров, затворените поради втората вълна на пандемията бизнеси непрекъснато излизат с съответни претенции към държавното управление за обезщетения. Само че то още не е оповестило какво ще предложи на компаниите, принудени да затворят обектите си. Ако помощта продължава да се бави, какво следва?

- Това значи мудна гибел за тези компании. Защото казусът не е единствено в размера на компенсацията, само че и във времето. Имаме към този момент задоволително насъбран опит при предходното затваряне. Тогава имаше доста обещания. Нашата асоциация " Здраве и фитнес " организира многократни диалози с разнообразни министерства. Първо ни трансферираха от Министерството на спорта към общественото министерство, след това към Министерството на стопанската система и най-после ни дадоха отговор, че не можело да се одобряват ограничения по сектори, тъй като Брюксел не разрешавал. На процедура от всички оповестени ограничения нито една не работи за нашия отрасъл.

А не е мъчно да бъдат измислени ограниченията. Ние имаме напълно резонни претенции - това, което сме плащали на страната през 2019 година за съответния интервал, да ни се възстанови 60%. Защо 60? Защото ние сме бизнес на закрепените разноски. Не сме като други сектори, в които, в случай че не работим или в случай че работим на мудни обороти, разноските ни падат. За да работи една фитнес зала, би трябвало да плащаме наем, ток, отопление, вентилация, вода, заплати. Нямаме доста плаващи съставни елементи като да вземем за пример доставка на някакви артикули. При нас дали има 5 или 50 души в залата, разноските са едни и същи.

- Някои страни компенсират затворените бизнеси с доста по-голям % от оборота - Германия, Австрия и Унгария да вземем за пример с 80%, Дания - 100%...

- Ние споделяме най-малко 60%, тъй като това почти са ни закрепените разноски по отношение на приходите. Миналата година цялата промишленост има над половин милиард декларирани доходи. По тях са платени всички налози и осигуровки. Ние желаеме част от тези пари, които сме внесли, да ни ги върнат като отплата, с цел да може да оцелее бизнесът.

- До момента какви загуби търпят фитнес залите и останалите компании, свързани с разнообразни спортни интензивности?

- Ние имаме освен пропуснати изгоди, само че и действителни загуби - тъкмо тези закрепени разноски. Ние работихме на загуба през цялото лято, с цел да осигурим опция на нашите клиенти да упражняват. През цялото време разноските си течаха 100%, докато приходите ни са под 50-60%.

- Настоявате да има разграничаване на ограниченията за подкрепяне за работещите и настрана за компаниите.

- Да, внезапно разграничаваме двата вида ограничения. Едните са да задържим чиновниците на работа и това е мярката " 60/40 ", само че тя по никакъв метод не подкрепя работодателите, тъй като те би трябвало да платят тези 40%, без да може да бъдат компенсирани за закрепените разноски. 

Освен това считаме, че би трябвало някои данъчни отговорности да бъдат анулирани. За нас отлагането на данъчни плащания не е помощ. Например, желаеме за времето, през което сме били затворени - напролет и в този момент, да не плащаме такса боклук, тъй като не генерираме боклуци. Фитнес залите даже да сме чартърен, по доста от договорите ни с наемодателите ние си плащаме налог здания и налог боклук. За тези, които към този момент са платили, може да бъде приспаднато от последващи вноски. Пак споделям, за нас отлагането на разнообразни заплащания към бюджета не е помощ, както не е помощ и предлаганите от ББР заеми. Ние желаеме обезщетения за претърпени загуби, а не за пропуснати изгоди.

- Тези дни водихте ли някакви диалози с държавното управление, с министъра на стопанската система?

- Дълго време нямахме контакт с министъра на стопанската система Лъчезар Борисов. Чувствахме се пренебрегнати. Едва във вторник се срещахме. Заявихме, че за нашия отрасъл са нужни характерни ограничения, защото се отличаваме с тази огромна стойност на закрепените разноски. В момента  се приказва, че обезщетенията ще са 20% от оборотите - това е смешно малко за нашия бизнес. 

- Какво се случва с личния състав при вас?

- Някои фитнес зали редуцираха хората си, други ги задържаха било с мярката 60/40, било без нея. В общи линии около 40% от хората към този момент не са на трудови контракти. Преди рецесията заетите при нас бяха 50 000, сега са не повече от 30 000. По принцип огромна част от хората, които работят в този бизнес, са самоосигуряващи се. Това са инструкторите, които имат друга форма на съдействие с фитнес залите. За тях няма безусловно никаква помощ. Единствено може да аплайват за безлихвен заем, който отново би трябвало да връщат. 

- Фитнес залите аплайваха ли за COVID-грантове по Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност "?

- Първо, на пръстите на едната ми ръка се броят компаниите, които са междинни предприятия. Там още няма никакви отпуснати грантове. Масово фирмите в нашия отрасъл са микро и дребни. Но от близо 1500 компании аз съм чул единствено за един случай за получени 10 000 лева. безвъзмездна помощ. 

- А новата мярка 80/20 за опазване на заетостта не се отнася за фитнес залите, нали по този начин?

- Да, тя обгръща единствено туризъм и превоз. А нашият отрасъл също има интерес, бихме желали да ни включат.

- Във вашите претенции настоявате още локдаунът да не продължава след 21 декември? Има ли такава заплаха?

- Не може да се разчита на някаква логичност и поредност в решенията, които взима държавното управление. Ние считаме, че всеки човек има право да избира по какъв начин да се грижи за здравето си. Ние не караме хората принудително да посещават залите, а молим всеки по някакъв метод да поддържа физическа интензивност. Защото от стоенето у дома даже и здравият човек губи доста от имунната си отбрана и съпротивителната мощ на организма понижава. Препоръка на СЗО е хората, изключително по-възрастните, най-малко 150 минути на седмица да се занимават с физическа интензивност.

- А гарантирате ли, че човек няма да се болести във фитнес залата?

- Проведено през септември изследане на европейската организация SafeActive със 72 милиона посещения във фитнес зали в Европа, демонстрира, че единствено в 0.78% от тях има случаи на коронавирус. Ние прилагаме всички ограничения за стерилизация и безвредни условия. Повечето ни клиенти са младежи. Освен това поради страха от ковид внезапно понижиха визитите. В една зала концентрацията на хора е доста по-малка, от който и да е магазин за хранителни артикули. Но тези, които идват, знаят за какво идват, искат да поддържат добра форма, знаят смисъла на тренирането. Сега тези хора са лишени от тази опция, а това са стотици хиляди в страната. Това важи и за всички други интензивности - групи по национални танци, балет, бойни изкуства, йога. Изконно човешко право е всеки самичък да взима решение по какъв начин да се грижи за тялотото си.

Искам да подчертая, че ние с частни капитали изпълняваме обществена функция - предварителна защита на здравето. Нашата асоциация не на вятъра се назовава " Здраве и фитнес " - фитнесът е предварителна защита против болести и профилактика за здравето. Хората, които са в добра форма, няма да натоварят болничната система. При всяко положение е по-добре човек да бъде в добра форма. Освен това има скорошни изследвания, които демонстрират, че хората в добра физическа форма, са по-възприемчиви към новата ваксина. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР