Господин Илиев, какво представлява институтът Старинен Пловдив? Какви са отговорностите

...
Господин Илиев, какво представлява институтът Старинен Пловдив? Какви са отговорностите
Коментари Харесай

Йордан Илиев: В Стария Пловдив – повече живот, повече приходи

Господин Илиев, какво съставлява институтът " Старинен Пловдив "? Какви са отговорностите ви към това най-разпознаваемо място на нашия град?

- Старият Пловдив е визитната картичка на Пловдив пред света. Любимо място на пловдивчани. И огромна отговорност на екипа, който се грижи за него. Преди две години бе осъществена структурна смяна, като концепцията пристигна от кмета на Пловдив Иван Тотев. Реално се сляха в едно общинското дружество " Туризъм " и ръководство " Старинен Пловдив " и това се оказа освен добре работеща, само че и печеливша конструкция. Сега имаме действително функциониращи осведомителни центрове, които дават изцяло обслужване на туристите, които ги посещават. Изградихме електронна билетна система, " Старинен Пловдив " стана туристически сътрудник и посредством мрежата на Eventim продаваме билети в 38 страни и получаваме в допълнение доходи от тази активност. Икономическият резултат след основаването на общинския институт " Старинен Пловдив " е впечатляващ. През 2018 година имаме 42 % растеж в приходите от активността ни, а през тази година се обрисува с още 40 %. Или за две години след реорганизацията ние съвсем ще удвоим икономическия резултат.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Как генерирате в допълнение доходи?

- Ако преди пловдивчани и гостите са виждали в Стария град красиви възрожденски къщи, от началото на първия и изключително през втория си мандат кметът Иван Тотев съумя да даде нова тенденция в развиването на Пловдив. Той разви едно направление, обвързвано с античността, което до момента не бе толкоз мощно застъпено. Вижте какво беше и какво е през днешния ден Римският стадион. Като археология той си съществуваше. Римският стадион беше ремонтиран по европейски план. Сега е свободна зона за достъп и не генерира приходи от вход. Но той предлага спомагателни услуги – кино, занимания, сцена за събития, магазин за сувенири. Вече се виждат Форумът, Одеонът, които са възродени. Най-разпознаваемият ни обект – Античният спектакъл, в действителност се трансформира в международна сцена за изява на огромни актьори. Активният сезон към този момент е не три месеца, както по-рано, а 6 и даже 7 месеца годишно. Времетраенето на сезона е удвоено, а приходите са в пъти повече. Имаме поръчки за 2020 и 2021 година за съответни дати, на които желаят да наемат античната сцена. Тя стана влиятелна. Едно е да свириш на Античния спектакъл, друго е в зала. Големи имена като Стинг, Найджъл Кенеди желаеха концерт навръх сцената на Античния спектакъл поради духа на това място, а не поради опцията за повече доходи, които дава една по-голяма зала.

Господин Илиев, кой е най-харесваният туристически маршрут в Стария град?

- Обикновено започваме от Римския стадион, след това по улица " Съборна " се качваме на Античния спектакъл. След това влизаме в къща " Клианти ". Спокойно можем да кажем, че тази прелестна възрожденска къща бе вдигната на крайници отново с помощта на настойчивостта на кмета Иван Тотев. Отне много време и много милиони, с цел да стане това, което е през днешния ден. Да реставрираш и съживиш остаряла възрожденска къща е доста по-трудно и доста по-скъпо, в сравнение с да санираш едно модерно жилище. Входът във всяка възрожденска къща е по 5 лв., а в " Клианти " е 10 лв.. Тя не влиза в смесен билет, а е със независим. Целта е да я предпазим от всеобщия туристически поток. И все пак приходите от визити на " Клианти " са по-големи.

[schutterstock] В някои от къщите има изложения, вършат се концерти отново поради несравнимия дух, а не поради масовостта. Пред каква алтернатива е изправен общинският институт " Старинен Пловдив ", когато става дума за такива действия?

- Старинните къщи са отлично място за концерти, за изложения, за показване на книги. Но са доста сложни за поддържане. Балабановата къща да вземем за пример не може да поеме повече от 50-60 души на един концерт. Често използваме къща " Хиндлиян " и Балабановата къща, които са една до друга, тъй че да се оформи по-голямо пространство за концерти онлайн. Но в " Клианти " такива събития не желаеме да вършим.

Но концерти и изложения вършиме и на други невероятни места.

- Да, в последните години имаме растеж на доходи от разнообразни действия в Малката базилика. Тя бе реставрирана и издигната със спомоществованието на " Америка за България ", която в този момент поддържа и построяването на Голямата базилика. Малката базилика е обект, който освен демонстрира мозайки, полезности от тракийския и римския интервал на града, само че от 2 години тя е и сцена. А ползата към Голямата базилика е неправдоподобен още занапред. До няколко месеца ще бъде предпремиерата й. Подготвили сме специфични сувенири, ще имаме туристически щанд и сигурно Голямата базилика ще бъде доста сполучлив план. Кои са новите хрумвания и технологии, които институтът " Старинен Пловдив " създава, с цел да притегли туристи?

- От предходната година пуснахме аудиогид на 6 езика и платформата сити карт – комплект от билети за превоз, музеи, галерии, занимания. Имаме още веднъж доста добър растеж на приходите – печелим от всяка продадена карта и от всеки вход на туристите в петте обекта, които са включени в картата. Аудиогидът се харесва на доста туристи, които сами желаят да " открият " Стария град. Те сами си избират какво да посетят и какво да научат, сами избират темпа на своята разходка.

Господин Илиев, кое е обичаното ви място в Стария Пловдив?

- Моята емблема на Стария Пловдив е Хисар капия. През тази година по време на празниците на Стария град още веднъж вършим сватби, като венчавката е точно под арката на Хисар капия. Наша служителка реши тази година да подпише цивилен брак и тази есен ще гостуваме на нейната женитба по време на едноседмичните празници на Стария Пловдив. Откриването на седмицата е на 16 септември, в програмата са включени доста концерти. На Небет тепе две вечери ще концертират млади групи. Регионалната занаятчийска камара ще разположи на доста места масите на своите участници. " Вкусът на Пловдив " ще има ъгъл за хранене. Щастливо съвпадане е, че Лили Иванова ще има концерт на Античния спектакъл през този интервал.

Кой е идващият огромен план на Общинския институт " Старинен Пловдив "?

- Институцията ни тази година чества 50-годишния си празник. Община Пловдив кандидатства с план за Небет тепе и Източната врата. Кметът Иван Тотев се ангажира с този план, като по негово предложение и с решение на държавното управление бе трансфериран един държавен парцел на община Пловдив. Вече имаме цялостния комплект документи за новия информативен комплекс, който би трябвало да се построи до Източната врата. Той ще бъде прелестна постройка в напредничав жанр, само че вписващ духа на възрожденския Пловдив. Наша задача е да създадем атракцион вътре в центъра, обвързван с Източната врата. И когато хората са на високото равнище на осведомителния център, пред тях ще се разкрива цялата панорама на античността. Проектът е на стойност няколко милиона лв., само че община Пловдив има волята да обезпечи финансиране. В момента там имаме краткотраен информативен център, който посреща потребностите на Европейската столица на културата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР