Господин Данаилов, какви опасности крие глобалната мрежа и какво можем

...
Господин Данаилов, какви опасности крие глобалната мрежа и какво можем
Коментари Харесай

"Кибер Смарт" и "КиберТЕХ Смарт" покриват преки финансови загуби от кибератака

Господин Данаилов, какви рискове крие световната мрежа и какво можем да създадем, с цел да се защитим?
Глобалната мрежа крие голям брой опасности, само че киберопасностите, които ни заплашват всекидневно, не се лимитират единствено до нея. Има доста други способи за нанасяне на щета на електронните устройства, които употребяваме. Един или голям брой вируси могат да бъдат пренесени посредством флашка, та даже и мобилният телефон също може да бъде обиден от злотворен програмен продукт чрез получена фотография, файл или при гледане на видео. А проблемите с киберсигурността и в частност с наредбите на GDPR надалеч не се лимитират единствено до пробиви и кражба на данни - мога да дам един образец с Германия. Миналата година бе наложена санкция на компания за това, че е следила чиновниците си, без да ги уведоми за това. Глобата бе в размер на 10.4 млн. евро - това се смята за нарушаване на персоналното пространство на чиновниците и техните персоналните данни. Понякога, до момента в който се разбере, че в дадена система има проблем, могат да минат месеци, а това е доста време, през което откраднатата информация може да се употребява недобронамерено. Според изследване, направено в Съединени американски щати, междинният интервал от реализиране на пробив до откриването му е 6 месеца! Добрите хакери постоянно са няколко стъпки преди експертите, които позволяват зародилите проблеми.
Какво съставлява киберзастраховката на " ЗД Евроинс " АДи оригиналност ли е тя за българския пазар?
- Ние предлагаме този тип застраховка от 2016 година и на процедура сме първата компания в България, която предлага подобен артикул. Интересът от този момент насам изрично нараства и фирмите от ден на ден осъзнават, че бизнесът им се нуждае от сходен вид отбрана, защото тази застраховката покрива доста опасности, които биха провокирали изключителни и непредвидени разноски за компанията. По съществото си застраховката е гаранция за подадена ръка към организации, потърпевши от киберпробив.
Какви опасности покрива застраховката?
- " ЗД Евроинс " АД предлага на пазара два типа застраховки - " Кибер Смарт ", създадена за компании отвън IT промишлеността, и " КиберТЕХ Смарт ", създадена за IT контрактори (фрилансъри) и IT компании. Застраховките покриват опасности, свързани с пробив в осведомителната сигурност на компанията, като обект на обезщетение биха могли да бъдат както директни финансови загуби, претърпени от застрахования, по този начин и загуби на негови контрагенти, претърпени вследствие на същия пробив. Например наложително прекъсване работите на системите ще провокира загуби за притежателя им, само че в това време може да докара и до искания от трети лица контрагенти, употребяващи същия запас, който не е бил разполагаем поради офанзивата. Също по този начин покрити опасности са увреждане на известност на застрахования, вреди, породени на трети лица, в резултат на пробив в осведомителната сигурност на компанията и загуба на конфиденциална информация или приключване на персонални данни; разноски за съобщение на трети лица след откриване на персонална информация за тях; професионална отговорност на застрахования по отношение на клиенти и контрагенти за настъпили загуби в резултат на немарливост, неточност или пропуск на застрахования; наложени регулаторни санкции и наказания и други Териториалното покритие на тези застраховки е годно за целия свят.
Станаха ли по-осъзнати компаниите към тези опасности?
- Определено ползата към киберзастраховките нараства. Получаваме много запитвания, изключително след издание на някоя вест, обвързвана с пробив в системите на дадена компания и приключване на данни. Напоследък следим сходни образци всекидневно в разнообразни мащаби и браншове от стопанската система. От друга страна, към момента битува схващането, че, бидейки необикновена и нова, тази застраховка е скъпа. Цената на застраховката се дефинира от мащаба на бизнеса, размера на закупеното покритие и избора на покрити опасности, само че надалеч не е отвън опциите на всяка компания - всекидневно ставката е в пъти по-ниска в съпоставяне със застраховката на един автомобил. Един човек сигурно може да преживее без колата си, до момента в който си купи друга след седмица, две или пет. Обаче в случай че загуби бизнеса си и базата данни, трупана с години, възобновяване ще е доста по-тежко, дълго и скъпо.

Често се сблъскваме и с различен проблем - пробвайки се да разбираем изгодите от тази застраховка, разбирането на множеството мениджъри е, че сигурността на системата е отговорност на техния систематичен оператор, тяхното ИТ. Това ненапълно е по този начин, само че предоверяването от време на време може да е проблем. Затова и ние избираме да беседваме с хората, които ръководят бизнеса, притежатели и изпълнителни шефове. Искаме да им разбираем рисковете и изгодите от една такава отбрана. За страдание в България постоянно мениджърите трансферират тези диалози към ИТ експертите, които се оказват в спор на ползи. Ако те предлагат такава застраховка, може да излезе, че не си правят работата, а настрана от това систематичният админ рядко е в положение да направи оценка на загубите от икономическа позиция. Затова за нас е значимо притежателите и шефовете на компаниите да схванат, че и най-хубавата ИТ система е уязвима.
Какъв вид компании най-често търсят тази застраховка?
- Най-голям интерес демонстрират ИТ фирмите, което е естествено, защото те са наясно с тематиката и рисковете. Това никога не значи, че компании, които се занимават с произвеждане или с търговия, лечебни заведения, банки, архитектурни бюра, строителни компании, аутсорсинг компании и други нямат потребност от такава застраховка. Като цяло обаче практиката демонстрира, че ползата за закупуване на киберзастраховка от българските компании е провокиран от условие на интернационален сътрудник за съществуване на подобен вид застраховка. С други думи, когато наша компания работи с непозната компания и стартира продан на чувствителни данни, тогава съществуването на киберзастраховка става още по-необходимо и даже наложително изискване. Очаквам обаче тази наклонност да се промени и бизнесът да стане по-осъзнат и да възнамерява активността и разноските си предвид на евентуалните опасности. За страдание досега потребността от застраховка идва, откакто към този момент има осъществен проблем. Тогава, когато компанията и дългогодишните й старания за развиване са застрашени. Киберзастраховките " Кибер Смарт " и " КиберТЕХ Смарт " могат да предложат незаменима помощ при решение на сходни проблеми.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР