Горещият картоф с провалената концесия за стадион Христо Ботев се

...
Горещият картоф с провалената концесия за стадион Христо Ботев се
Коментари Харесай

Общинският съвет решава за стадион Ботев

Горещият картоф с провалената концесия за стадион " Христо Ботев " се трансферира в Общинския съвет. Според контракта сред едноименния футболен клуб и Общината всички вложения, планувани в договора, трябваше да бъдат осъществени до 13 март 2018 година. От 3 години обаче никой не е забил и един гвоздей на стадиона.

Обектът обаче е замразен на 25 май 2015 година, а също така от ПФК " Ботев " постоянно бавят и заплащането на концесионните такси. Според логиката на закона има всички учредения договорът на бъде преустановен едностранно от Общината. Администрацията обаче има и различен ход - да разпореди решението на градския парламент, а общинските съветници да поемат отговорността, като удължат периодите за строителството.  

Договорът сред Община Пловдив и " ПФК  Ботев " АД бе парафиран на 13 март 2013 година  В него е записано, че акционерното сдружение  се задължава да влага в реконструкцията, главен ремонт и реновиране на трибуните най-малко 14 450 000 лв. със период на осъществяване 60 месеца. Това значи до 13 март 2018 година, гласи категорично една от клаузите. 

Неизпълнението на капиталовата стратегия в посочения период е повода  Община Пловдив  да избере един от двата разновидността - или да приключи предварително концесията, учредена за 35 години, или да предложи на градския парламент да гласоподава пролонгация за завършването на стадиона.  Кметът Иван Тотев даде недвусмислено да се разбере, че администрацията избира втория вид. В противоположен случай градската администрация ще си навлече на главата гнева на жълто-черните ентусиасти, а също така ще би трябвало да търси нов вложител или пари, с цел да приключи сама стадиона.

Такива средства в бюджета обаче няма. В прогнозите за въвеждането на стадиона в употреба се показва галактическа сума от 40 - 50 млн. лв.. В същото време арх. Валентин Маринов твърди, че с 20 млн. изоставеният от 28 години стадион " Пловдив " може да бъде приключен, с цел да приема мачове от българското състезание.

Решението за удължение на периода за осъществяването на капиталовата стратегия може да вземе Общинският съвет и евентуално това ще стане незабавно след великденските празници. Това ще бъде казус, тъй като  до момента в Пловдив няма нито един контракт, в който е поправен срокът за завършването, без да е посочена справедлива причина. В случая единственият претекст за компромис  е от финансов темперамент. Строителството е спряно на 25 май 2015 година, откакто банкрутира КТБ на президента на " Ботев " Цветан Василев.

Завчера Георги Самуилов, който от година е единственият  финансов покровител на ПФК " Ботев ", въпреки да няма акции в клуба, се срещна с кмета Иван Тотев. След диалозите предприемачът изрази убеденост, че има благоприятни условия стадионът да бъде приключен. Веднага по-късно дружно с президента на жълто-черните Ангел Палийски той посети замразения обект.  
Самуилов изясни, че е осведомен с плана, само че е изискал да види на място в какво положение е градежът. Бизнесменът сподели, че ще разгласи своето решение дали ще влага в стадиона между 16 и 20 април. Тогава ще има изясненост и по придобиването на акции в клуба от страна на Самуилов.   

" Опитваме се да вземем най-правилните решения, с цел да може вложителят да построи оборудването. Всичко, с което юристите кажат, че е окей, ние ще бъдем съгласни. Каквото желаят от Ботев - дали ще променяме плана, дали ще видоизменяме някои неща ", сподели от своя страна кметът Тотев.

От дълги години Пловдив, който преди време се славеше като най-футболния град в България, няма и един естествен стадион. В момента от Общината приготвят концесии и оборудванията на Локомотив и Спартак, откакто предходните опити се провалиха.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР