Горещият жилищен пазар и високата кредитна активност на банките могат

...
Горещият жилищен пазар и високата кредитна активност на банките могат
Коментари Харесай

БНБ: Рисковете, свързани с пазара на недвижими имоти, налагат специално внимание

Горещият жилищен пазар и високата кредитна интензивност на банките могат да доведат до повишение на необслужваните заеми при вероятно утежняване на стопанската система и скок на лихвените проценти. Поради това банките у нас би трябвало да преценяват кредитната си политика с вероятните опасности, свързани с пазара на недвижими парцели и вероятността за утежняване на финансовото положение на семействата. Това показват от Българската национална банка в най-новото издание на постоянния бюлетин „ Банките в България ”, оповестен на уеб страницата на институцията.

„ Високата кредитна интензивност в сегмента на жилищните заеми на фона на покачване на цените на жилищата и засилена конкуренция сред кредитните институции постанова особено внимание във връзка с рисковете, свързани с пазара на недвижими парцели. ”, написа в бюлетина, който преглежда банковия бранш у нас към края на третото тримесечие на предходната година.
Къде у нас пазарът на жилища е най-горещ
Пазарът на жилища в България се развива с бурни темпове през последните няколко години, като покупко-продажбите с парцели не престават да нарастват...
Прочети повече
От бюлетина на Българска народна банка излиза наяве, че при неподходящи стопански условия и скок на лихвите има възможност за утежняване на качеството на активите на банките у нас, от една страна поради растеж на необслужваните заеми, а от друга поради спад в цената на недвижимите парцели, които обезпечават изтеглените ипотечни заеми.

„ При неподходящи промени в икономическите условия и внезапно повишаване на лихвените проценти е допустимо да се утежни способността на семействата да обслужват кредитните си отговорности, което, в комбиниране със спад в цената на обезпеченията, да породи загуби по линия на кредитния риск. ”, пишат от Българска народна банка.

Според институцията, кредитната политика на банките би трябвало да е съобразена с възможното утежняване на финансовото положение на семействата.

„ В тази връзка е значимо кредитната политика на банките да е съобразена с вероятността за утежняване на финансовото положение на семействата и равнището на кредитен риск при отрицателни промени в икономическата среда. ”, написа в документа.
Жилищата у нас нарастнаха с 43% за десетилетие
Жилищата в България нарастват доста през последното десетилетие. Цените на жилищата у нас нарастват с 43% по отношение на 2010 година, посочвам...
Прочети повече
Жилищният пазар в България продължава да пораства. Сделките с парцели записват растеж от близо 23% на годишна база през третото тримесечие на предходната година, сочат данните на Агенцията по вписванията. Цените на жилищата у нас са скочили с 43% за последното десетилетие, демонстрират данните на Евростат. Макар парцелите да не престават да нараства, последните данни на европейската статистическа работа демонстрираха сигнал за изстудяване на цените.

Индексът на цените на жилищата у нас забави годишния си напредък си до 8.7% през третото тримесечие, по отношение на рекордното покачване от 9.1%, регистрирано през предходния тримесечен интервал. На фона на това, брокери на недвижими парцели предвиждат, че доста хора ще влагат в парцел и през тази година, водени от желанието да спасят парите си от високата инфлация.

С малко над 2.002 милиарда лв. набъбна сумата по отпуснатите жилищни заеми у нас за година, сочат последните данни на Българска народна банка към края на месец ноември предходната година. Общият размер на ипотечните заеми доближава 13.89 милиарда лв., като пораства с 16.83% на годишна база.

Още:
Банките отпуснаха жилищни заеми за над 2 милиарда лв. за година
Жилищните заеми набъбнаха с 2.002 милиарда лв. за последните 12 месеца, записвайки рекорден ритъм на напредък от 16.83% на годишна база, соч...
Прочети повече
Още от ФИНАНСИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР