Горещите вълни са се увеличили както по дължина, така и

...
Горещите вълни са се увеличили както по дължина, така и
Коментари Харесай

Горещите вълни са по-дълги в по-голямата част от света след 1950 г.

Горещите талази са се нараснали както по дължина, по този начин и по периодичност в съвсем всяка част на света след 50-те години на предишния век , съгласно това, което е разказано като първото проучване, разглеждащо въпроса на районно равнище, оповестява " Гардиън ".

Проучването откри, че ескалацията на горещите талази варира към планетата, като Амазонка, Североизточна Бразилия, Западна Азия (включително елементи от субконтинента и Централна Азия) и Средиземноморието изпитват по-бързи промени, в сравнение с да вземем за пример Южна Австралия и Северна Азия . Единственият обитаем район, където няма наклонност е в централните Съединени американски щати

Публикувано в списанието Nature Communications, изследването открива очевидна увеличаваща се наклонност в общия брой дни на горещи талази в и сред районите и че стават все по-дълги през последните 70 годин и.
 Гореща вълна донесе 50 градуса по Целзий в Индия
Гореща вълна донесе 50 градуса по Целзий в Индия

Индийски метеоролози оповестиха, че в Чуру в щата Раджастан е записана най-високата температура

Единствената мярка , обвързвана с топлинните талази, която не се е нараснала в световен мащаб, е междинната активност , която е междинната температура за всички топлинни талази за сезон . Единствените места, където се усилва са Южна Австралия и елементи от Африка и Южна Америка.

Но проучването наблюдават нова мярка, известна като кумулативна топлота - или кумулативна активност , която преценя какъв брой спомагателна топлота има в обособени рискови топлинни събития отвън обичайния предел, който дефинира началото на гореща вълна.

Установено е, че количеството на кумулативния интензитет през сезоните на талази се е нараснал по цялата планета и десетилетията. Средното нарастване на десетилетие е сред 1 градус и 4,5 градуса, макар че на някои места - Близкия изток и елементи от Африка и Южна Америка - покачването е по-близо до 10 градуса на десетилетие.

Сара Перкинс-Киркпатрик от Австралийския център за научни проучвания за климатични екстремности и водещият създател на проучването съобщи, че освен е имало повече и по-дълги талази по целия свят през последните 70 години, само че наклонността се е ускорила доста .
 Най-горещото лято в Австралия счупи над 200 върха
Най-горещото лято в Австралия счупи над 200 върха

Климатичните промени единствено ще утежняват нещата

Тя разяснява, че е в сходство с това, което климатолозите от дълго време предвиждат - че покачването на горещите талази ще бъде явен знак за световно стопляне - и резултатите би трябвало да бъдат " апел " за политиците, че са нужни незабавни дейности за попречване на най-лошите въздействия на климатичната рецесия.

" Времето за безучастие завърши. Драматичните промени в обособените райони на горещи талази, на които сме очевидци и бързото увеличение на броя на тези събития са недвусмислени индикатори , че световното стопляне е с нас и се форсира ", разяснява Перкинс-Киркпатрик.

Най-лошите регистрирани горещи талази постоянно се приравняват с пагубни събития. В югоизточната част на Австралия най-лошият сезон на тези талази е лятото на 2009 година, когато почти 374 души починаха за три дни заради рискови горещини и две седмици по-късно в пожари в " Черната събота " са починали 173 души.

Най-тежката гореща вълна, която удари Средиземноморието е през лятото на 2003 година, когато се пресмята, че в цяла Европа има 70 000 смъртни случая , поради рискови горещини , които също нанесоха повече от 13,1 милиарда евро вреди на земеделието и горите.
 Смъртните случаи от жеги с 2000% повече по света до 2080 година
Смъртните случаи от жеги с 2000% повече по света до 2080 година

Данните са оповестени на фона на извънредно високите температури
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР