Горещите извори на Исландия не са единственото, което кара туристите

...
Горещите извори на Исландия не са единственото, което кара туристите
Коментари Харесай

Цените в Исландия „хапят“ туристите

Горещите извори на Исландия не са единственото, което кара туристите да се потят, тъй като погледът към сметката за хотел или обяд ще ви каже, че множеството неща костват повече, от време на време доста повече, в сравнение с на всички места другаде в Европа.

На острова потребителските цени бяха приблизително с 56% по-високи от останалата част на Европа през 2018 година, което направи Исландия най-скъпата страна, изпреварвайки Швейцария (52%), Норвегия (48%) и Дания (38%), съгласно данни на Евростат.

За да се избегнат неприятни изненади, екскурзиантът Куинт Джонсън споделя, че е направил “някои изследвания ”, преди да пътува до Исландия от Съединените щати за една седмица отмора със фамилията си.

“Но това е малко шокиращо ”, сподели 22-годишният студент пред Агенция Франс Прес, като разкрил смразяващите цени на познати артикули и храни като елементарен хамбургер с пържени картофи и бира.

Един взор към менюто в исландски ресторант ще ви каже, че елементарна пица със сирене ще пристигна на масата ви против до към 2400 крони – към 17 евро; чаша вино ще бъде равностойна на най-малко 10 евро, а пинта бира коства към 7 евро.

“Това е огромен ценови скок спрямо това, с което съм привикнал ”, сподели Джонсън: “Мога да си поръчам бургер, пържени картофи и бира вкъщи за 12-13 $, а тук отиваме на 20, в случай че не и 25 $ ”.

Според уеб страницата за съпоставяне на потребителските цени Numbeo, вечеря за двама в междинен ресторант е към 85 евро, бутилка вино в магазин е на цена от към 17 евро, а дузина яйца костват до 5 евро.

Покупателната дарба
Малка популация от 355 000 души, съчетана с висока взаимозависимост от вносни артикули и високи налози върху алкохола, оказват помощ да се обяснят „ хапещите “ цени на Исландия.

“Исландия е толкоз дребна. Така че е доста мъчно да се получат същите икономии от мащаба, както с фирмите в страни, които са 100 пъти по-големи ”, сподели Конрад Гудйонсон, основен икономист в Исландската комерсиална камара.

Правилата също играят роля. Вносните артикули, сурови яйца или непастьоризирано мляко са изправени пред обилни митнически бариери. Големите съмнения в исландската крона през 2016-2017 година също доведоха до общо нарастване на цените.

Гудйонсон показва, че има и “силна връзка сред това какъв брой скъпи са страните и стандарта на живот ”, а приблизително исландците се оправят добре за себе си. През 2018 година междинната месечна заплата за някой, работещ на цялостен работен ден, е 632 000 крони преди облагане с налози (около 4 450 евро), съгласно статистиката на Исландия.

Така че, макар че разноските за живот могат да дойдат като потрес за туристите, локалните поданици имат заплатите, с цел да се оправят.

“Трябва да вземем поради нивото на заплатите в Исландия. Тук имаме една от най-високите междинни заплати в Европа ”, споделя Бреки Карлсон, ръководител на Асоциацията на потребителите на Исландия.

Облаци на хоризонта
Но съгласно прогнозите на централната банка, Исландия се движи към по-тежки времена.

Икономиката е на път да се свие с 0,4% през 2019 година, което е първи подобен случай от 10 години.

Статистиката на Исландия също намали прогнозата си през май. Сега се предвижда стесняване на Брутният вътрешен продукт с 0,2%, откакто през февруари прогнозата за годината беше 1,7%.

Влошаващите се вероятности се дължат частично на спада в преобладаващата туристическа промишленост на острова, който се изостри от срутва на исландския нискотарифен въздушен транспортьор WOW. В същото време риболовната индустрия е наранена от ненадейно изгубване на обичаен тип риба от исландски води, което води до това, че през 2019 година държавното управление въобще не издава никакви квоти за лов на риба за стопански жизненоважните риби.

Междувременно инфлацията се е повишила, достигайки 3,1% през първото тримесечие на годината, “като по този метод понижава покупателната дарба на всички ”, сподели Гудйонсон от Търговската камара.

Но от това може да има и изгода, споделя той, защото счита, че настъпващата криза може да помогне с цените на жилищата, които са се повишили през последните няколко години заради дефицит. “Повишаване на потребителските артикули и услуги, само че намаляването на разноските за жилища ”, сподели Гудйонсон.

Сегашният междинен наем за апартамент с една спалня в центъра на Рейкявик е към 1300 евро на месец. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР