Горещините продължават да мъчат ЕвропаЕвропа бе пометена от рекордна гореща

...
Горещините продължават да мъчат ЕвропаЕвропа бе пометена от рекордна гореща
Коментари Харесай

Горещините продължават да мъчат Европа
Европа бе пометена от

Горещините не престават да мъчат Европа
Европа бе пометена от рекордна гореща вълна, като високите температури спомогнаха за спомагателното разпалване на горски пожари, прекъсването на работата на нуклеарни реактори и даже заплашиха запасите от пържени картофки в Холандия. Въпреки това в някои елементи на континента живакът в термометрите не доближи предстоящите стойности.

Испания

Синоптиците предвидиха температури от 42 градуса по Целзий за югозападния район Екстремадура, където огнеборци съумяха да овладеят вилнеещият край Сан Висенте де Алкантара горски пожар. Живакът в термометрите доближи 44 градуса в южната част на страната, заяви Испанската метеорологична организация. Жегите към този момент взеха три жертви тази седмица, всички умряли от топлинни удари.

Португалия

Живакът в термометрите се очакваше да доближи до 45 градуса по Целзий в някои елементи на Португалия, само че да не надвиши регистрираните в събота 46,8 градуса в Алвега, градче на 150 километра северно от Лисабон.

В няколко града обаче бяха счупени върхове, само че нито един не доближи националния най-много от 47,3 градуса, регистриран в южното селце Амарелея през 2003 година. Огънят край Мончике, в Южна Португалия, продължава да бушува на два фронта. Близо 780 огнеборци, подкрепяни от 200 пожарни коли и 20 самолети и хеликоптери за гасене на пожари се пробват да овладеят стихията, заяви испанската Гражданска отбрана. Жегата, вятърът и сложният терен усложняват в допълнение ситуацията. Заради близостта на огъня до жилищни региони като превантивна мярка бе подредена евакуацията на няколкостотин души. Шестима души пострадаха, двама от които са в тежко положение, при различен пожар в региона Естремоз.
 Проливни дъждове и гръмотевични стихии донесоха малко хладина от жегите в Германия Проливни дъждове и гръмотевични стихии донесоха малко хладина от жегите в Германия / БГНЕС
Франция

67 от 101 френски департамента оповестиха червен код за заплаха от горещо време. В южната част на страната температурите се очакваше да доближат до 40 градуса по Целзий.

Съботата бе разгласен за най-горещия ден от смъртоносната горещина през 2003 година, когато от топлинни удари починаха хиляди хора, главно възрастни пенсионери, живеещи сами. От Спешна помощ се оплакаха, че макар издадените предизвестия към жителите да стоят на хладно и да се хидратират, „ въпреки всичко стахаме очевидци на известна доза безнаказаност ”. От службата дадоха като образец възрастен мъж от Лион, който не е спазил предизвестието и е получил болки в сърдечната област, до момента в който е косял самичък моравата пред дома си под безжалостните лъчи на следобедното слънце.

Четирите нуклеарни реактора, които бяха изключени поради знойните жеги, не възобновиха работата си. Френската електрическа компания „ Електрисите дю Франс ” съобщи, че мярката е подхваната, с цел да не се покачва температурата на реките, чиято вода се употребява за охлаждането на реакторите.

Италия

Няколко гръмотевични стихии предизвикаха наводнения на островите Сицилия и Сардиния в южната част на Италия. Лошото време донесе лека хладина след жегите, които предизвикаха проблеми с трафика в един от най-натоварените ваканционни дни това лято.

Туристите на италианския остров Пантелерия, покрай Тунис, пък станаха очевидци на торнадо. Жена умря от топлинен удар в събота на плаж в северозападния район Лигурия.

Германия

Проливни дъждове и гръмотевични стихии донесоха малко хладина от жегите в Германия, изключително в южната част на страната. Въпреки това се чака нов пик от 39 градуса в средата на идната седмица. Заради горещините германците потърсиха избавление край откритите басейни, като доста от местата за отдих се чака да отчетат рекорден брой визити това лято.
 Хиляди хора потърсиха хладина високо в Алпите Хиляди хора потърсиха хладина високо в Алпите / БГНЕС
Англия

Жегата съумя да се отдръпне леко от Англия, като най-високата регистрирана температура бе от 30 градуса в южната част на страната. Въпреки това синоптиците предвиждат, че жегите ще се задържат най-малко до края на идната седмица. Здравните управляващи издадоха предизвестие към хората в югозападните региони да стоят на сянка и да пият повече течности.

Холандия

Въпреки че температурите спаднаха до 25 градуса в Холандия, сушата продължава да основава безпорядък в селскостопанския бранш на страната. Фермерите се пробват да спасят посевите си, само че ситуацията с картофените и царевичните полета е изключително тежко. Производителите предизвестиха, че дефицитът на картофи може да се отрази на запасите от обичаните на холандците пържени картофки. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР