Горещината и замърсяването на въздуха могат да се окажат смъртоносна

...
Горещината и замърсяването на въздуха могат да се окажат смъртоносна
Коментари Харесай

Жегата и мръсният въздух - смъртоносни за по-възрастни хора

Горещината и замърсяването на въздуха могат да се окажат смъртоносна композиция за по-възрастни хора, откри ново американско изследване, представено от Юнайтед прес интеренешънъл и Българска телеграфна агенция.

Изследването е на учени от университета на Южна Калифорния.

Високите температури и замърсяването на въздуха ще се усилват със стоплянето на планетата, а редом с това ще порастват и смъртните случаи, предизвестяват специалистите.

" По-често има горски пожари, които провокират замърсявания, а огънят избухва във все по-горещите дни. В бъдеще те ще стават повече ", е мнението на водещия откривател доктор Мостафижур Рахман от университета на Южна Калифорния.

Eкстремните жеги и замърсяването на въздуха покачват риска от гибел, а комбинацията от тях го усилва експоненциално, означи експертът.

Изключително горещите дни нараства вероятността от гибел с малко над шест %. В тези с огромно замърсяване на въздуха този риск се покачва с пет %. В дни, комбиниращи високи температури и смог, вероятността от летален излаз скача с 21 %, отбелязва Рахман.

Неговият екип е анализирал 1,5 милиона смъртни случаи в щата Калифорния, настъпили в интервала сред 2014 година и 2019 година Използвана е също по този начин информация за температурата на въздуха и за равнищата на фините прахови частици РM 2.5. Известно е, че те провокират здравословни проблеми.

Учените установяват, че в дните с високи температури и мощно замърсяване на въздуха рискът от гибел вследствие на сърдечни проблеми се усилва с 30 %, а от респираторни - с 38 %.

Когато температурите на въздуха са доста високи, хората над 75 години страдат най-вече и опцията от летален излаз се покачва с 36 %, спрямо 8,5 % нараснал риск при тези на и под тази възраст.

Смъртните случаи са най-чести при хората в преклонна възраст, страдащи от сърдечна непълнота и пневмония. Рахман и неговият екип допускат, че когато горещините и замърсяването на въздуха са доста огромни, се усилват възпаления и оксидативен стрес, с изключение на проблемите с регулирането на телесната температура.

Данните от изследването са оповестени онлайн в изданието " Американ джърнъл ъв респиратори енд критикъл кеър медсин ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР