Горещи страсти, емоционална балканска музика и неуморима публика белязаха снощи

...
Горещи страсти, емоционална балканска музика и неуморима публика белязаха снощи
Коментари Харесай

Горан Брегович влуди феновете на най-новия фестивал у нас

Горещи пристрастености, прочувствена балканска музика и неуморима аудитория белязаха нощес втората фестивална вечер на South West Festival в Благоевград, съобщи Българска телеграфна агенция.

Хедлайнер на вечерта бе Горан Брегович, който излезе на сцената с Оркестър за сватби и погребения и певиците Людмила Радкова и Даниела Радкова.

При излизането си на сцената Горан Брегович се обърна към публиката с думите „ Надявам се, че ще харесате концерта довечера “ и показа програмата – нещо остаряло, нещо ново и няколко песни, писани за филми.

Репертоарът бе палитра от страсти, каквато е и балканската душа. От сцената звучаха „ Месечина “, „ Ederlezi ”, “Bella Ciao ”, „ Вечерай, Радо “, а кулминационната точка бе осъществяването на песента „ Калашников “.

През цялото време Горан Брегович и музикантите на сцената споделяха с няколкохилядната аудитория, която отвръщаше с нескончаем поток от позитивна сила и пееше с тях всяка последваща ария. Неспирното „ още “ на множеството меломани върна музикантите няколко пъти на бис.

Втората вечер на най-новия фестивал в Благоевград – “South West Festival ” мина под звуците на етно музика, съчетана с съвременни ритми. На сцената довечера пяха и свириха „ Оратница “ и „ Балканджи “, които с ексцентричното си звучене и преплитане на фолклорни ритми със модерни претекстове накараха хора от всички възрасти да танцуват на техните осъществявания.

Хората имат потребност да чуят разнообразна музика, да се забавляват и да се отърсят за малко от проблемите си, тъй че ние по тази причина сме тук, изясни вокалистът на „ Оратница “ Иван Господинов – Попа. Младите от ден на ден стартират да се интересуват от фолклор точно поради такива групи, добави той.

Началото на фестивала сложиха Алекс Раева и Mind tips, които приготвиха публиката за дългата музикална вечер, част от най-новия фестивал в Благоевград.

„ Тази вечер беше изпълнена с една невероятна страст, ужасно преживяване, което ни накара да забравим за всекидневието и да се потопим в магията на балканския фолклор “, сподели Биляна Цветкова, която бе пристигнала с цялото си семейство в благоевградския парк " Македония ", с цел да види и чуе онлайн изпълнителите.

„ За мен е същинско наслаждение да бъдат тук, това събитие безусловно „ съживи “ Благоевград. Невероятно е стотици хора да се забавляват и на едно място виждам разнообразни генерации “, сподели 17-годишната Антоана Филчева.

South West Festival е първото огромно музикално събитие в Благоевград от началото на пандемията от Ковид-19. Фестивалът събра в себе си южняшкия характер и западната просвета, а наред с това и капризите на времето.

В първата фестивална вечер в събота над града се изля проливен дъжд, само че той не отхвърли меломаните, които се любуваха на осъществяванията на Керана и Космонавтите, Любо Киров, Мария Илиева и звездата на вечерта – Ищар.

Още преди началото на първата фестивална вечер пред входа на парк „ Македония “ в Благоевград имаше опашки от хора от всички възрасти. За пръв път от началото на пандемията паркът се извърши с голямо голям брой хора и се оживи от музиката онлайн.



Начало сложиха Керана и " Космонавтите " с юношески дух, мирис на лято и неспирна сила, която излъчва музиката им.

Мария Илиева поведе публиката на „ луксозно музикално премеждие “, както сподели певицата минути преди да излезе на сцената на South West Festival. Със своята група тя изпя най-големите си шлагери, които звучат по нов метод, аранжирани от Милен Кукошаров.

„ Щастлива съм, че малко по малко има едно завръщане, всички усещаме малко повече сигурност и вдъхновението от това зареждащо другарство, тъй като то е един голям продан на сила “, показа Мария Илиева пред публицисти. Тя добави, че следва натоварено лято, сега се уточняват датите и местата за огромно турне, в което певицата и групата ще включат и по-малки градове, в които не са били до момента. „ Мисля, че това ще е доста прочувствено за мен и за публиката “, уточни Мария Илиева. Плановете й включват и нов албум, който сега приготвя.

„ Сцената е голяма, хората са доста, за мен ще е предизвикателство, само че съм с доста положително чувство “, сподели преди да излезе пред публиката на South West Festival Любо Киров. Въпреки разразилата се стихия по време на осъществяванията му, хората не се отхвърлиха да се насладят на музиката на един от обичаните български реализатори. С дъждобрани, чадъри и скрити под шатрите, благоевградчани и посетители на града пяха най-хубавите части на Любо Киров, както и настоящите песни от новия му албум.

Участието във фестивала в Благоевград е част от лятната стратегия на Любо Киров, който потегля на турне в летните театри на страната преди огромния концерт на 4 ноември в зала 1 на НДК, отдаден на 50-годишния му празник.

А посланието към публиката, което насочи минути преди качването си на сцената, бе „ да са здрави и да се стимулират да вършат нещата, които харесват “. Той уточни, че " пандемията даде оценка, че нямаме време да се занимаваме с нелепости, би трябвало да вършим нещата, които харесваме, тъй като те в действителност имат смисъл най-после “.

Кулминацията на вечерта бе качването на сцената на огромната международна звезда Ищар. Певицата показа, че в България се усеща обичана и желае да показа своята обич с публиката. На сцената Ищар показа богат репертоар песни от новия си албум и някои от най-известните си осъществявания. Ищар показа и нови аранжименти на познати песни на други международни звезди, изпълнени на разнообразни езици. Популярната етно изпълнителка не пропусна да зарадва публиката в Благоевград и с осъществяване на „ Я кажи ми, облаче ле бяло “, за която ария показа, че я е „ докоснала “ още сега, в който я е чула за пръв път.

Фестивалът South West Festival се провежда от Община Благоевград, Art Stage and Fest, взаимно с Bulgarian Live Music.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР