Гордън Мур, съоснователят на Intel, почина на 94-годишна възраст в

...
Гордън Мур, съоснователят на Intel, почина на 94-годишна възраст в
Коментари Харесай

Почина Гордън Мур – човекът, който зададе темпото на чип-индустрията


Гордън Мур, съоснователят на Intel, умря на 94-годишна възраст в дома си в Хаити
(снимка: Intel)

На 94-годишна възраст в Съединени американски щати умря Гордън Мур, един от създателите на Intel и създател на закона, определил развиването на полупроводниковата промишленост от възникването ѝ до наши дни – известния Закон на Мур.

Гордън Мур наричаше себе си „ инцидентен бизнесмен ”, само че други го смятаха за надарен инженер, оказал помощ за основаване на една от най-големите компании в промишлеността на полупроводниците, отбелязва Ройтерс. Още през шейсетте години на предишния век той съумя да предскаже правилата на развиване на цялата промишленост.
още по темата
Съоснователят на Intel от дълго време беше пенсиониран и прекара последните си дни в къща на Хаваите, заобиколен от фамилията и обичаните си хора. Той е женен за брачната половинка си Бети от 1950 година, от която има две деца.

След като излезе в заслужена отмора, Гордън Мур прекара доста време в пътешестване и лов на риба, а последното от неговите занимания го подтикна да сътвори благотворителна фондация, която се занимава с запазване на водната фауна в разнообразни райони на планетата. Личното благосъстояние на Гордън Мур беше оценено от списание Forbes в на 7,2 милиарда $ при започване на тази година.

Роден в Сан Франциско през 1929 година, Гордън Мур приключва Калифорнийския софтуерен институт през 1954 година Той формулира известния си емпиричен принцип за развиването на полупроводниковата промишленост през 1965 година в научна публикация. Първоначално Мур предвижда, че плътността на транзисторите на единица повърхност от полупроводниковата скица ще се удвоява всяка година, само че по-късно този интервал нараства до година и половина, а по-късно до две.

Анди Гроув (отляво), Гордън Мур и Робърт Нойс от Intel Corporation на фотография от 70-те години
(снимка: Intel)

Гордън Мур стартира професионалната си кариера в лабораторията Shockley Semiconductor, където среща Робърт Нойс. През 1957 година Мур и негови другари основават Fairchild Semiconductor, а през 1968 година напущат компанията, с цел да основат Intel Corporation, която в началото се назовава Integrated Electronics.

Първият нает чиновник на корпорацията е Анди Гроув (Andy Grove), който дава отговор за цялостното ръководство на компанията и способства за триумфа на бизнеса на Intel през последните две десетилетия на предишния век.

Гордън Мур е изпълнителен президент на Intel до 1975 година, а от 1979 година до 1987 година работи като основен изпълнителен шеф и ръководител на борда на шефовете, като резервира последния пост до 1997 година През 2006 година Мур най-сетне напуща Intel, с цел да се концентрира върху филантропията и личните си ползи.

Intel високо прави оценка приноса, който нейният съосновател направи за ориста на цялата полупроводникова промишленост, деликатно пазейки самия „ закон на Мур ”, който през последните години става все по-труден за следване, заради постигане на лимита за миниатюризация на полупроводниците.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР