Горда светица почита на 22 декември църквата. Това е Света

...
Горда светица почита на 22 декември църквата. Това е Света
Коментари Харесай

Тачим горда светица. Защо днес жените носят черно

Горда светица уважава на 22 декември църквата. Това е Света великомъченица Анастасия. Тя е родена в семейство на благородници. Баща ѝ е римският сенатор Претестат. След гибелта на майка ѝ Фавста, която изповядвала християнството, Анастасия е омъжена принудително за сенатор Помплий. За да резервира девствеността си, през целия им сватбен живот тя се преструвала на неизлечимо болна и не допускала интимна непосредственост с него. Озлобен от това, Помплий я подлага на унижения и обиди. Но скоро след подписване на брака им, той умира при корабокрушение. След като остава вдовица, Анастасия употребява всичкото си благосъстояние, с цел да оказва помощ на затворените в тъмниците поради религията си християни – като се старае да облекчава страданията им. Тя обикаля от град на град по тъмниците, утешава ги, лекува ги, обезпечава им храна и където е допустимо, заплаща великодушни подкупи на тъмничарите, за освобождение им. Постепенно Анастасия се трансформира в изкусна лечителка, която познава и най-малките тънкости в лекарския поминък. Така получава прозвището си Фармаколитрия (от гръцки: избавителка на страданията). Анастасия обикаля Македония и по-специално Солунско, която е главната област на активността на Анастасия.

По това време император Диоклециан подлага християните на най-голямото гонение в историята на църквата. Една заран Анастасия отива в пандиза в град Сирмиум, провинция Илирик, само че го намира празен. Всички християни са избити предната нощ. Съкрушена, тя стартира да плаче и по този начин се издава, че е християнка. След арестуването ѝ, персонално императорът я увещава да се отхвърли от вярата, с цел да резервира живота си, само че тя отхвърля.

Изпратена е дружно със сестрите си в Солун, където в продължение на 60 дни е измъчвана без храна, само че макар изтощението си, остава жива. Обезглавена е на 22 декември 304 година в Солун.

Света Анастасия е измежду дребното жени-мъченици, почитани извънредно ревниво както от католическата, по този начин и от източноправославната черква.

Смята се за настойник на фармацевтите и лекарите. На името на Света Анастасия е кръстен островът край Бургас, който от 6 години е една от най-големите туристически атракции у нас. На него е имало манастир. Вярва се, че точно негова настойничка – лечителката Анастасия, го е избавила от пирати и бедствия.

В националните показа светицата е християнизираният облик на гибелта. Някъде назовават празника Черноризие, тъй като тогава почнали родилните болки на Богородица и по тази причина тя си боядисала облеклата в черно. На този ден дамите, изключително майките, не работят нищо, с цел да не се разболеят децата им. Вярва се също, че в случай че се наруши тази възбрана, някой в къщата е застрашен от злощастие. В някои краища едно време даже обличали черни облекла. Месят се пресни питки и намазани с мед се раздават.

Според националното вярване, в случай че на този ден времето е хубаво, през юни ще е суша, а в случай че вали - и през юни ще вали. Времето на идващия ден дефинира по същия метод времето през юли.

Имен ден честват Анастасия, Анастас, Анастаса, Анасташа, Анастасийка, Ася, Наташа, Наста, Настя, Настас, Сийка, Сия, Стаска, Стас, Тана, Таша, Точо, Таско, Шинка, Шина

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР