Google, подразделение на американската компания Alphabet, претърпя второ поражение в

...
Google, подразделение на американската компания Alphabet, претърпя второ поражение в
Коментари Харесай

Google губи съдебно дело с Европейския съюз за повече от 4 милиарда евро

Google, поделение на американската компания Alphabet, претърпя второ проваляне в границите на по-малко от година, откакто Общият съд на Европейския съюз се съгласи с антитръстовите регулатори на Европейски Съюз, че търсачката е злоупотребила с господстващото си състояние, оповестява Reuters.

Гугъл загуби обжалването на санкцията от 2,42 милиарда евро, наложена през 2017 година от Европейската комисия поради това, че американският колос е злоупотребил с господстващото си състояние, като е дал преимущество на личната си услуга за сравняване на цени пред европейските си съперници.

" Общият съд на Европейския съюз значително удостоверява решението на Европейска комисия, че Гугъл е наложила противозаконни ограничавания на производителите на мобилни устройства с Android и на операторите на мобилни мрежи, с цел да ускори господстващото състояние на своята търсачка. За да отрази по-добре сериозността и продължителността на нарушаването на нормативната уредба, Общият съд на Европейския съюз въпреки всичко смята за оправдано да наложи на Гугъл санкция в размер на 4,125 милиарда евро, като претекстовете за това се разграничават в някои връзки от тези на Европейската комисия ", постановяват съдиите.

Решението е огромна победа за Маргрете Вестагер, комисар на Европейски Съюз по конкуренцията и изпълнителен заместник-председател за Европейска комисия.

В сряда представители на Гугъл показаха разочарованието си от обстоятелството, че Общият съд на Европейския съюз е удостоверил присъдата на Европейската комисия против компанията.

" Разочаровани сме, че решението не беше анулирано напълно от Общия съд на Европейския съюз. Android сътвори по-голям, а не по-малък избор за всички и поддържа хиляди сполучливи бизнеси в Европа и по света ", обявиха от компанията.

През последното десетилетие Европейската комисия наложи на най-популярната онлайн търсачка в света санкции на обща стойност 8,25 милиарда евро за блокиране на съперниците ѝ в региона на онлайн извършването на покупки, смарт телефоните с Android и онлайн рекламата.

Най-популярната търсачка в света от дълго време е обект на надзор от страна на антитръстови органи и потребителски групи в международен мащаб поради бизнес практиките си, които в някои случаи доведоха до големи санкции.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР