Google и Facebook са разследвани за картелно споразумение, чиято цел

...
Google и Facebook са разследвани за картелно споразумение, чиято цел
Коментари Харесай

Разследват картел между Google и Facebook в САЩ

Google и Фейсбук са разследвани за картелно съглашение, чиято цел е била да понижи конкуренцията на пазара на онлайн реклами. Според документи, представени от „ Ню Йорк Таймс “, през 2018 година Гугъл е разрешил Фейсбук да печели наддавания за рекламиране на уеб сайтове, като в подмяна Фейсбук е подкрепил метода Open Bidding на Гугъл за последващото пласиране на тези реклами.

Според съглашението Фейсбук е имал повече време да наддава за рекламните позиции, да изготвя контракти със уеб страниците, които хостват рекламите, а също така е получавал поддръжка от Гугъл в анализирането на данните за аудиториите. Водещата обществена мрежа е била оставяна да завоюва в най-малко 90% от онлайн наддаванията за реклами и е подсигурила, че ще заплати най-малко 500 млн. $ годишно. Също по този начин двете компании са се разбрали Гугъл да не употребява информацията, която има за потребителите, с която е можел да печели повече от тези наддавания.

Всичко това е разказано в дело против двете компании, което следва да се води от прокуратурата на щата Тексас. Обвинението е, че Гугъл дейно е подсигурил спечелването на рекламни контракти за Фейсбук, което слага останалите съперници в по-неизгодна позиция. Двете компании оповестиха, че казусът, прочут като „ Jedi Blue ” не нарушава антимонополното законодателство. Говорител на Гугъл разгласи, че разбирателството сред двете компании е имало, но делото не показва правилно съглашението сред тях. Според изданието даже и делото да не бъде извоювано от обвиняването, регулаторите ще се опитат да го употребяват, с цел да вкарат нови ограничавания пред водещите интернет колоси.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР