Голямото увеличение в използването на ядрената енергия ще спомогне за

...
Голямото увеличение в използването на ядрената енергия ще спомогне за
Коментари Харесай

Доклад на ООН: Ядрената енергетика ще ограничи глобалното затопляне

Голямото нарастване в потреблението на нуклеарната сила ще спомогне за запазването на равнищата на световното стопляне под 1,5 степен, съгласно отчет на Организация на обединените нации. Според документа, най-ефективният метод да се ограничи растежът във въглеводородните излъчвания е развиването на нуклеарна енергетика.
Специалният отчет на Междуправителствения панел за изменение на климата (IPCC) беше поръчан от държавните управления по време на договарянията за Споразумението за климата в Париж през 2015 година и ще даде повече информация на срещата на върха в Катовице, Полша, през декември.
Докладът преглежда въздействията от световното стопляне над прединдустриалните равнища и обвързваните с тях световни пътища на излъчванията на парникови газове, в подтекста на усилване на опасността от изменението на климата, устойчивото развиване и напъните за премахване на бедността. При всички сюжети, посочени в отчета, приносът на нуклеарната сила се усилва .
Сегашният ритъм на внедряване на нуклеарната енергетика е " стеснен от обществената толерантност в доста страни ", се отбелязва в отчета - заради опасения по отношение на рисковете от катастрофи и ръководството на радиоактивни боклуци.
" Въпреки че сравнителната оценка демонстрира, че рисковете за здравето на хората са ниски, общественият детайл е налице. Дебатите към енергетиката са подвластни от публичните грижи и характерните за страната средства за ръководство на политическите диспути към софтуерния избор и тяхното влияние върху околната среда ", написа в документа.
" Подобни разлики във усещането изясняват за какво случаят във Фукушима през 2011 година докара до затвърждаване или ускорение на последователното унищожаване на нуклеарната сила в пет страни, до момента в който 30 други страни продължиха да употребяват нуклеарна сила. 13 от тях даже построяват нови нуклеарни мощности, като към този лист спадат Китай, Индия и Обединеното кралство.”
Докладът показва още, че нуклеарната енергетика е на положително равнище в страни, където електроенергийната система разрешава понижаване на капиталовите опасности или при постоянни връзки сред регулаторите и промишлеността.
Енергийна успеваемост
Съгласно одит, осъществен от одиторските служби в 8 европейски страни, измежду които е и България (останалите са Белгия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Португалия и Словакия), има закъснение що се отнася до енергийната успеваемост на обществени здания във въпросните 8 страни.
Сградите съставляват почти 40% от потреблението на сила и 36% от излъчванията на въглероден диоксид в Европейския съюз (ЕС). Приблизително една трета от сградния фонд на Европейски Съюз е на повече от 50 години, единствено 0,4 - 1,2% се ремонтират всяка година. Публичните или населявани здания съставляват към 10-12% от площта на сградния фонд на Европейски Съюз и има забележителен капацитет за икономисване на сила.
Все отново множеството страни са въвели задачата за възобновяване или икономисване на енергия от 3% за постройките на обществения бранш, нужните финансови принадлежности, откритите условия за постройките с съвсем нулева сила, както и постройките на обществения бранш да разполагат със документи за енергийни характерности. Също по този начин са създадени системите за мониторинг и надзор.
Дотук обаче с позитивното. При детайлното изследване на осъществяването на задачите, условията и системите, националните одити откриват, че финансирането е най-вече несъгласувано и че успеваемостта на системата за финансова поддръжка не е била оценена във всички страни, с изключение на в една. И единствено една страна може да рапортува, че средствата, изразходвани за осъществяване на задачата от 3%, се следят. Въпреки че задачата от 3% и срокът за здания с съвсем нулева сила са избрани в националното законодателство, в някои страни липсва вярно обмисляне и отчитане на постигането на задачите. Освен това системите за мониторинг и надзор имат наклонност да не извършват своята цел. Националните одити откриват, че инспекцията на качеството и вярното слагане на документите за енергийни характерности са били редки и в някои случаи инспекциите не са били осъществени на процедура.
Що се отнася до България, Сметната палата е дала 8 рекомендации за отстраняването на слабостите към министрите на енергетиката и на районното развиване и изпълнителния шеф на Агенцията за стабилно енергийно развиване. Една от рекомендациите касае тъкмо мониторинга - да има целеустремено набиране на информация и анализиране на данни, свързани с пресмятане, обмисляне и отчитане на отговорностите
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР