Голямото изкуствено езеро с вода за охлаждане на Запорожката АЕЦ

...
Голямото изкуствено езеро с вода за охлаждане на Запорожката АЕЦ
Коментари Харесай

МААЕ: Ситуацията с ядрената безопасност в АЕЦ Запорожие става още по-непредсказуема

Голямото изкуствено езеро с вода за изстудяване на Запорожката АЕЦ е цялостно и запасите ще стигнат за месеци напред. Това заяви генералният шеф на Международната организация за атомна сила Рафаел Гроси, само че предизвести, че обстановката с нуклеарната сигурност е станала още по-тежка и непредсказуема.

Според настоящите оценки няма риск за сигурността на атомната електроцентрала, увери Гроси.
Липсата на охлаждаща вода в главните водни системи за нескончаем интервал от време би довела до проблем с горивото и нетрудоспособност на спешните дизелови генератори. Нашата сегашна оценка е, че няма непосреден риск за сигурността на Запорожката АЕЦ. Но обстановката е станала още по-тежка и непредсказуема.
Рафаел Гроси, общоприет шеф на МААЕ

Запорожката АЕЦ разполага с редица различни източници на охлаждаща вода, с изключение на язовир „ Нова Каховка ", сподели Гроси и добави, че главният от тях е огромният охлаждащ басейн наоколо до централата. Той е планиран по този начин, че равнището на водата там да е по-високо от това в язовира. Ако обаче равнището на водата в басейна, употребен за изстудяване на Запорожката АЕЦ, падне под 12,7 метра, ще стане невероятно тя да се изпомпва. Реакторите на централата са изключени от няколко месеца и водата в басейна ще е задоволителна за обезпечаване на охлаждането на оборудването. Поради това е жизненоважно това езеро за изстудяване да остане непокътнато. Не би трябвало да се подхваща нищо, което би могло да наруши целостта му. Гроси прикани всички страни да подсигуряват, че то няма да бъде развалено, тъй като следствията могат да бъдат съществени.

Според съветски хидролози до 2-3 дни язовир „ Каховка “ ще престане да съществува, а новото корито на река Днепър ще бъде надалеч от град Енергодар и Запорожската АЕЦ. В град Запорожие водата към този момент е излязла на 30 метра от брега. Максималното предстоящо равнище на водата ще доближи 7,5 метра.

Междувременно Европейски Съюз е подготвен да даде нужната помощ в това число филантропична за намаляване на последствията от тази злополука, породена от Русия, е заречен висшия представител на блока за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Британският министър председател Риши Сунак заяви, че незабавният отговор на Обединеното кралство на тази офанзива е да предложи филантропична помощ за справяне с бедствието.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР