Голямо Токио официално е най-голямата градска агломерация на Земята. Броят

...
Голямо Токио официално е най-голямата градска агломерация на Земята. Броят
Коментари Харесай

Безкрайният град: Най-големият мегаполис на планетата

Голямо Токио публично е най-голямата градска агломерация на Земята. Броят на жителите на японския столичен регион надвишава 38 милиона души - повече в сравнение с е популацията в Полша, Австралия или Канада! Усеща ли се пренаселване в Токио и по какъв начин живеят хората в най-големия мегаполис в света?
 Снимка 341670
Източник:

Непозната Япония

Когато приказваме за живота в такива човешки скупчвания, в деяние влизат агломерациите - комплицирани системи, състоящи се от доста урбанизирани селища, най-често огромен град (същинско Токио има 14 млн. жители) и по-малки спътници от където в метрополията всеки ден идват да работят, на пазар или по други задания милиони души. По сходен метод е проведен живота и в множеството други огромни градове на планетата.

Голямо Токио, който се състои от самата японска столица и няколко прилежащи прилежащи жилищни региона, действа по същия модел. Мегаполисът генерира 31% от Брутният вътрешен продукт на страната (с третата най-голяма стопанска система в света), с население 28% от общото на Япония и е най-урбанизираният регион в света.

Има 2 най-често срещани мита за Токио: градът страда от претъпканост и хората тук живеят в дребни студия с повърхност от 20 квадратни метра. Всъщност гъстотата на популацията на Токио не е доста по-висока от междинната за Европа (6 хиляди души на 1 кв. километър). За съпоставяне, в Москва, Лондон и Мадрид този индикатор е към 5,5 хиляди души на 1 кв. км.

Покрайнините на града са относително едва обитаеми. Младите хора се реалокират в центъра, по-близо до работата, а по-старото потомство избира предградията, където могат да имат личен дом. Това, че се стига до града за няколко часа, въобще не тормози жителите на столичния район.

Средната цена на квадратен метър е 1,3 милиона йени (около 9,3 хиляди $ при настоящия курс). Ипотеките обаче се издават при 0,5-1,2% годишна рента и за дълъг интервал. При наемите сумите са към 650 $ на месец в предградията и 1,2-1,3 хиляди $ в центъра.
 Снимка 349065
Източник:

Заплати

Официалната междинна заплата в Токио след налози е 375 хиляди йени или 2 700 $. Работата и работохолизмът са житейската философия на японците. Според локалните обичаи чиновниците постоянно си потеглят от работа след шефа. Ако водачът се забави, целият отдел или офис също се забавя.

Млад експерт получава до две трети от междинната заплата. Сумата се усилва на всеки 5 години. Колкото по-дълго човек служи в една организация, толкоз по-висока е заплатата му, само че толкоз по-малък е шансът да си откри работа със същото възнаграждение някъде другаде. С новото работно място професионалният стаж и опит ще бъде нулиран и ще би трябвало да започнете всичко изначало. Това кара човек да държи на позицията си и развързва ръцете на мениджърите.

Една жена в Япония би трябвало да избере: работа или семейство.Обикновено едното изключва другото. Семейните дами не могат да разчитат на кариерно израстване и високи заплати.
 Снимка 368761
Източник:

Транспорт

Градският превоз е добре развъртян в Токио. Уникалността на локалното метро е, че се оперира от няколко частни компании. Следователно, с цел да се прехвърлите от един клон в различен, би трябвало да закупите нов билет.

В столицата има доста пътни възли, има надлези на няколко равнища и платени високоскоростни сектори. Така се заобикалят огромни тапи. Да притежаваш кола в Токио обаче е въпрос на авторитет, а не на улеснение. Малкият брой и високата цена на паркинга преследват всеки огромен град. Вярно е, че е по-добре от блъсканицата в метрото в час пик.
 Снимка 225605
Източник:

Здравеопазване

В Япония, както и в доста други страни, няма безвъзмездна медицина медикаменти. Но тук тя е доста добре проведена, на високо равнище и прелестно оборудвана. Какво да се каже повече, когато японците живеят приблизително над 84 години! Въпреки това, опашките, цената на здравната застраховка, високата цена и невъзможността да се купи лекарство без рецепта биха изглеждали като пъкъл за жителите на други страни в света.

Например грижите за бременността и раждането не са включени в постоянната здравна застраховка. Трябва да доплатите от 300 до 500 хиляди йени (2000 -3500 долара). Само децата под 15 години и пенсионерите получават целия набор от безвъзмездни медицински услуги.

Но като цяло виталният стандарт на японците и изключително този на жителите на столичния мегаполис подхожда на мястото на страната измежду най-развитите народи в света.

Атмосферата в града е като във филмите на бъдещето. Безкрайни небостъргачи, постоянно тичащи нанякъде хора и ужасната скорост на всичко в близост. Бихте ли желали да живеете в това динамично и софтуерно Токио?
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР