Голямата награда на паралелния конкурс за площад Св.Неделя, организиран от

...
Голямата награда на паралелния конкурс за площад Св.Неделя, организиран от
Коментари Харесай

Проект с много озеленяване спечели втория конкурс за площад "Св.Неделя"

Голямата премия на паралелния конкурс за площад " Св.Неделя ", проведен от Съюза на архитектите в България, получи плана на колектив, отпред с арх. Венета Кавалджиева. В него вземат участие и урбанистът Теодора Павлова, арх. Лилия Кънева и претендент архитектите (студенти) Жана Василева и Васил Долджев.

Публиката, която имаше опция да прегледа всичките 21 прокти, участващи в състезанието, също уточни преди всичко този план. Журито с ръководител проф. арх. Борислав Борисов отличи и работата на екипа на арх. Чавдар Йотов, арх.Светла Йотова и арх.Мария Маркова, както и още два плана – на канд.арх. Пламен Пеев и на канд.арх. Йоанна Бойчева.

 Другият премиран план на арх.Чавдар Йотов развива сакралния дух на площада с център храма
© Юлия Лазарова

Другият премиран план на арх.Чавдар Йотов развива сакралния дух на площада с център храма " Св.Неделя ".

Целта на този конкурс бе да разшири обсега на заданието по отношение на интернационалния, проведен от Столичната община. Тук уредниците от САБ търсеха " необятна професионална консултация за бъдещето на площад " Св.Неделя " и на центъра на София, както и изявяване на градоустройствените проблеми на пространството без капиталово насочен темперамент ".

Именно подобен укор бе насочен от САБ към формалния, интернационален конкурс за площад " Св.Неделя " - че е прекомерно насочен към бърза реализация. Затова още в заданието му се споделя - " за опълчване на провеждането на архитектурни състезания въз основа само на Закона за публичните поръчки и на такива, които пренебрегват необятното професионално присъединяване на всички български архитекти ".

Спечелилият план на екипа на арх.Кавалджиева се характеризира на първо място с богато озеленяване на площада от южната му страна, към Съдебната палата и бул. " Витошка ". Предложена е и екстравагантната концепция за надлез по сходство на Моста на влюбените при НДК, с цел да се гледат от горната страна археологическите находки на антична Сердика. Автомобилите са напълно прогонени от площада, само че трамваят остава.

 Надлез над археологията от антична Сердика, планува планът на арх.Кавалджиева.
© Юлия Лазарова

Надлез над археологията от антична Сердика, планува планът на арх.Кавалджиева.

Премираните планове на паралелния конкурс на САБ имат желанието да доразвият и обогатят градоустройствените решения за този централен площад, апетитен като най-стария в София. Затова ръководителят на САБ проф. Тодор Булев е изпратил писмо до кмета Йорданка Фандъкова, в което предлага съдействие " за богатството на Столичния град ".

Той е уверен, че ще е от изгода общинарите да се срещнат с плановете на българските архитекти за пространството към храма " Св.Неделя " преди да стартира реализацията на италианския, на студио Фуксас, спечелил интернационалния конкурс.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР