Голямата награда на кинофестивала в Кан - Златна палма, бе

...
Голямата награда на кинофестивала в Кан - Златна палма, бе
Коментари Харесай

Жустин Трие грабна „Златната палма” на кинофестивала в Кан

Голямата премия на кинофестивала в Кан - " Златна палма ", бе присъдена на кино лентата на френската режисьорка Жустин Трие " Анатомия на едно проваляне ", предадоха международните организации. Това е третата жена режисьор, която печели най-голямото отличие на кинофестивала, след Джейн Чемпиън и Джулия Дюкурно , спечелили надлежно " Златната палма " през 1993 година  за " Уроци по пиано " и през 2021 година за " Титан ". 

Продукцията на 44-годишната Трие  разказва историята на писателка, обвинена в убийството на брачна половинка си, с който живее изолирано в планината. Жената се пробва да потвърди невинността си по време на правосъден развой, на който е заставен да участва и 11-годишният й наследник. Историята повдига въпроса за падението на индивида, за обстановка, в която човек се оказва упрекнат в нещо и би трябвало да потвърждава невинността си.
 
Rima Abdul-Malak chouine à cause de ce discours de Justine Triet qui a eu la palme d’or au festival de Cannes.
La macronie n’aime pas qu’on lui rappelle qu’elle est abjecte…
— Marcel (@realmarcel1)

При приемане на оценката френската режисьорка Жустин Трие насочи остра рецензия против френското държавно управление, което тя упрекна, че пази концепцията за търгуване с културата и за налагане на една скица на преобладаваща власт, съобщи Франс прес.

Трие също така укори френското държавно управление, че прекършва изключителния темперамент на френската просвета. Режисьорката не пропусна да спомене и за месеците на общонародна готовност във Франция против пенсионната промяна, която увеличи възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години . " Страната бе разтърсена от един исторически митинг против пенсионната промяна, който бе извънредно мощен и единомислещ ", сподели Трие.

Тя добави, че това протестно придвижване е било отречено по един фрапантен метод във Франция в сходство с една скица на ръководство, в която има доминация и която е все по-лишена от комплекси.

По мотив на това изявление френската министърка на културата Рима Абдул Малак реагира с думите, че е била потресена от тази несправедлива вербална офанзива. Тя напомни, че филмът, получил " Златната палма ", е нямало да види бял свят без френския модел на финансиране на кинопродукциите, които разрешава едно неповторимо разнообразие.

" Нека не забравяме това ", акцентира министърката. 

Жустин Трие до момента има общо девет продукции.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР