Голямата награда на кинофестивала в Кан - Златна палма, бе

...
Голямата награда на кинофестивала в Кан - Златна палма, бе
Коментари Харесай

Французойката Жустин Трие взе Златна палма в Кан и се скара на правителството

Голямата премия на кинофестивала в Кан - " Златна палма ", бе дадена на кино лентата на френската режисьорка Жустин Трие " Анатомия на едно проваляне ", предадоха международните организации.

Това е третата жена режисьор, която печели най-голямото отличие на кинофестивала, след Джейн Чемпиън и Джулия Дюкурно, спечелили надлежно " Златната палма " през 1993 година за " Уроци по пиано " и през 2021 година за " Титан ".

Филмът на 44-годишната Трие споделя историята на писателка, обвинена в убийството на брачна половинка си, с който живее в изолираност в планината. Жената се пробва да потвърди невинността си по време на правосъден развой, на който е заставен да участва и 11-годишният й наследник.

Историята визира тематиките за падението на индивида, както и за обстановките, в които на някой му се постанова да потвърждава невинността си.

Докато взимаше премията си френската режисьорка разкритикува остро френското държавно управление като го упрекна, че пази концепцията за търговия с културата и за налагане на една скица на преобладаваща власт.

Отделно от това, Трие уточни, че френското държавно управление чупи изключителния темперамент на френската просвета. Режисьорката включи в речта си и месеците на общонародна готовност във Франция против пенсионната промяна, която увеличи възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

По мотив на рецензиите на режисьорката, френският министър на културата Рима Абдул Малак сподели, че е била потресена от тази " несправедлива словесна офанзива ". Тя напомни, че филмът, получил " Златната палма ", е нямало да види бял свят без френския модел на финансиране на кинопродукциите, който разрешава едно неповторимо разнообразие.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР