Голямата изненада от ГЕРБ да номинира светилото в неврохирургията проф.

...
Голямата изненада от ГЕРБ да номинира светилото в неврохирургията проф.
Коментари Харесай

Кой е проф. Габровски?

Голямата изненада от ГЕРБ да номинира светилото в неврохирургията проф. Николай Габровски от Институт " Пирогов " породи куп въпроси за какво водачът на партията Бойко Борисов се е спрял точно на него. 

Проф. Габровски обаче от години е неин симпатизант. Тъкмо по времето на директорския мандат на някогашния народен представител от ГЕРБ в предходния състав на Народно събрание проф. Асен Балтов, неврохирургът стана зам.-началник в " Н. И. Пирогов ", като наред с това продължи да бъде завеждащ Клиниката по неврохирургия в болничното заведение. 

Всяка заран тълпите от желащи да се съветват с него по неотложни мозъчни и гръбначни здравословни проблеми обкръжават дребното предверие пред нея и се надяват да зърнат професора.

Сочен за един от най-хубавите в страната, проф. Габровски е прочут освен с експертизата си в един от най-тежките дялове на медицината и занимаващ се с едни от най-сложните и дълги интервенции, само че и с човешкото отношение по отношение на пациентите. 

Проф. Габровски трансформира Клиниката по неврохирургия в пример за съвременна медицина, основана на доказателства, построи революционно поделение по Съдова хирургия, което завежда един от сътрудниците му - проф. Николай Велинов.

Двамата вкараха ендоваскуларното лекуване на редица положения и се пребориха, дружно с други техни сътрудници за поемането на разноските за суперскъпи медицински консумативи. 

Именно Клиниката по неврохирургия в " Пирогов " е посочена за едно от звената на института, в което разтърсвания няма, а равнището на съоръжение и хигиена - международни. 

Досега проф. Габровски странеше от политически мнения, само че не скриваше разочарованието си от безредно взиманите държавнически решения през последните години, касаещи сферата на опазването на здравето. 

Точно преди 4 дни той описа, че чества четвърт век като доктор в болничното заведение. " Беше за малко, беше краткотрайно. Много вода изтече и доста неща видях - от най-красиви и възвишени действия, професионализъм, човечност и неустрашимост, до дребнаво и неприлично оттегляне от положителното и съзидателното.

Смениха се генерации лекари, хирургични техники и способи на лекуване. Промени се разбирането ни за голям брой болести и опциите ни да ги лекуваме. Но на фона на този поток от събития и ориси, болница Пирогов остана непроменена в същността си. Винаги с отворени порти, постоянно с подготвеност да посрещне следващия пациент, без значение от положението му. Продължаваме напред ", написа професорът. 

Николай Габровски е наследник на фамозния проф. Стефан Габровски, също бележит неврохирург, извънредно профилиран в лечението на най-тежките мозъчни тумори и детски контузии и положения. 



Проф. Николай Габровски е роден на 27 ноември 1971 година в София. Завършва медицина през 1996 година след 6 години образование в Медицинска академия, София, и една година в Медицински университет " Рене Декарт ", Париж. 

Получава компетентност по неврохирургия през 2004 година

През същата година пази дисертация за отсъждане на научна и просветителна степен " лекар " на тематика " Значение на задна съединителна артерия за неврохирургичната процедура "

През 1999, 2002 и 2007 година специализира в Клиника по неврохирургия на проф. Брочи, болница " Еразъм ", Брюксел, Белгия.

Първото му работно място, откакто приключва, е в болница " Царица Йоанна " - ИСУЛ. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР