Голямата илюзия - „Градът на мечтите“Деноминацията стопи милионните задължения на

...
Голямата илюзия - „Градът на мечтите“Деноминацията стопи милионните задължения на
Коментари Харесай

Фараонът Анжел гушна парите на 309 семейства

Голямата заблуда - „ Градът на фантазиите “
Деноминацията стопи милионните отговорности на бизнесмена

Сега върти ресторантьорски бизнес

„ Ние строим вашите фантазии “. Малцина към този момент си спомнят рекламната фраза, която остави без покрив над главата 309 фамилии в София. Първата финансова пирамида на Соломон Анжел обещаваше супер съвременни жилища в едно от най-хубавите места на София – местността „ Камбаните “ в полите на Витоша. Хората продаваха жилищата си, с цел да внесат нужните средства. Рекламното приложение обещаваше, че първите поданици на " Анжел сити " ще се настанят в своите жилища 18 месеца след първата копка за началото на строителството, която е направена през юни 1994 година И до момента излъганите не са видели нито жилищата си, нито парите си.



На това място е трябвало да бъде издигнат „ Градът на фантазиите “, само че служащите единствено имитирали активност.

Всичко стартира през 1992 година, когато компанията на Соломон Анжел СД Анжел и сие взема първите си заеми от ДСК и Пощенска банка на обща стойност 975 млн. лева Последната подсигурява на мераклиите за „ Града на фантазиите “, че той ще бъде издигнат. Анжел стартира нападателна рекламна акция, демонстрира макети на бъдещия комплекс, който наподобяват доста „ западно “. За наблъсканите в панелки софиянци това е сбъдната фантазия.

Хиляди се надпреварват да внесат цялата сума за бъдещото си жилище и кроят проекти. Освен със строителство, Анжел се занимава и с доста други бизнеси, измежду които най-видимият са първокласни заведения. При него парите текат като река или най-малко по този начин считат наивниците, които са му се доверили.

Три години по-късно фантазиите рухват. Предприемачът афишира, че парите са свършили. Става ясно, че той даже не е имал желание да строи, а е платил на служащи да се мотаят на мястото и да имитират активност. За това време Соломон набира голяма сума пари – над 2 милиарда тогавашни лв., равняващи се на 65 милиона $.

Досега не се знае къде са отишли сумите. Акциите на компанията му се продават на на фондовите тържища, което още повече внушава доверие. Измамена е даже Столичната община, която подписва контракт с предприемача за ремонт на Централните хали.



През 1995 година излъгани хора се събраха пред гаранта на Анжел – Пощенска банка, с цел да желаят парите си.

През 1996 година дефинитивно излиза наяве, че „ Анжел “ АД е пирамида. На минус са и двете банки, финансирали начинанието. Още през цялото време Соломон Израел Анжел, по-точно неговата компания, се демонстрира като неточен дебитор. Тя не обслужва постоянно своите отговорности. Като причина за нередовното им обслужване се показва, че заемите са теглени като оборотни с къси периоди за погасяване, само че в действителност са употребени като капиталови.

Анжел и сие ООД признава също по този начин, че не може да ги погаси в точния момент и моли за едногодишна отсрочка ДСК. Пощенска банка се усеща бързо и съумява да се отърве от него. Още през ноември 1994 година тя продава на ЕЛИТБАНК вземането си от „ Анжел АД “, което по това време е 900 млн. лв. (над 13.8 млн. щ. долара). В края на 1997 година отговорностите на Анжел към двете банки надвишават 1.3 милиарда лева По това към този момент против него е заведено дело. Съдът блокира сметките му в Пощенска банка. Анжел и неговият съучастник Чавдар Райчев са принудени да дават отговор за заграбване на 169 918 897 остарели лв..

В началото на делото през 1995 година те се равняват на над 3 милиона $. През 2009 година, когато то завършва, към този момент са се стопили на 170 хиляди лв.. Соломон Анжел е пуснат на независимост против гаранция от 50 000 настоящи лв.. Казва, че с цел да я заплати е продал къщата си на бул. „ Скобелев “ покрай Руски монумент. През 2009 година Върховният касационен съд дефинитивно праща бизнесмена в пандиза за 5 година, само че той по този начин е не влиза зад решетките.

Справка демонстрира, че на негово име и в този момент се водят три компании. Прословутата „ Анжел сити “ АД към момента попада, само че не е била пререгистрирана в комерсиалния указател и по закон от 1 януари 2012 година се смята заличена. Същата е ориста и на „ Анжел “ АД – компанията, посредством която бяха излъгани 309 души. Соломон Анжел обаче се е захванал с ресторантьорски бизнес и е съучастник в „ Малмира “ ООД, занимаваща се с кетъринг, ръководство на заведения за хранене, питейни заведения, заведения за публично хранене и за бързо обслужване, образуване на мероприятия и тържества.

137 000 са излъганите
Пирамидите никнат като гъби от 1993 до 1995 година
Финансовите пирамиди у нас се пръкнаха малко след Десети ноември 1989 година Те се нароиха като гъби от 1992 до 1995 година и завлякоха стотици хиляди наивни българи с обещанията за огромни облаги.

„ Прам” СД, „ Демос” АД, „ Ист Уест Интернешънъл Холдинг Груп” АД, „ Лайф Чойс Интернешънъл” АД, „ Югоагент” АД, „ МЦС” ООД, „ Ем и Ай” ЕООД, „ Албабул” ЕООД, „ Икар” АД са единствено част от компаниите, дали обещание да удвоят и утроят парите на обеднелите българи. Краят на илюзиите настава с пукването на пролетта през 1995 година Финансовите пирамиди стартират да се срутват една след друга като плочки от домино, а фараоните им – да се избавят кой както може – обиквено с бягство зад граница.

В края на 1995 година шефът на Националната следствена работа (НСлС) Бойко Рашков подписва документ, озаглавен: „ Аналитична информация по отношение на: присъщи особености, последствия и правни заключения, произлизащи от разследваните каузи по пирамидалните структури в Република България”. Равносметката в него е – 20 досъдебни производства, 31 привлечени като обвинени фараони, 137 000 излъгани с общо 13 милиарда лв..

Всеки от потърпевшите е привлякъл още наивници – това е едно от изискването за възможната му облага.

Никой с акуратност не може да каже какъв брой са били пирамидите при започване на прехода. Факт е обаче, че излъганите по този начин и не видяха парите си, а някои останаха и без покрив, тъй като продадоха жилищата си поради обещания за лесна облага.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР