Голямата година на Пловдив и италианския град Матера като европейски

...
Голямата година на Пловдив и италианския град Матера като европейски
Коментари Харесай

Големи поуки от малката Матера като столица на културата

Голямата година на Пловдив и италианския град Матера като европейски столици на културата завърши. Започват равносметките - какво предстои; по какъв начин ще се развие насъбраната сила? 

Инициативата ЕСК е част от културната политика на Европейски Съюз. Подходът при избор на " столица "  се трансформира във времето, като след 1985 година купата минава от международни центрове като Атина, Берлин или Париж към по-малко известни селища, които обаче постоянно се отличават със своята история и архитектура и имат принос за европейското културно многообразие. При избора водеща е програмата, с която кандидатства градът, като значими опорни точки в нея са европейското измерение, въвличането на локалната общественост и дълготрайното развиване. Титлата ЕСК е отлична опция за имиджовата промяна на един град посредством културата. Дали това ще се случи, зависи от уредниците, от поддръжката на държавно равнище, само че най-много от отношението и ангажираността на локалните поданици.

Пловдив беше първият български град ЕСК, до момента в който за Италия е четвърти, след Флоренция (1986), Болоня (2000) и Генуа (2006). Макар и много разнообразни, двата града имат и сходни характерности, да вземем за пример хилядолетната история и потребността от популяризирането й. Но до момента в който Пловдив е вторият по величина град у нас с население над половин милион, Матера със своите 60 000 души е 

 

един от най-малките, печелили досега титлата 

 

ЕСК. Благодарение на нея той безусловно се появи на географската карта - освен това съумя радикално да промени облика, с който си е спечелил печална популярност поради неприятните условия на живот и бедността през първата половина на ХХ век. Матера се трансформира в знак на смяна за изоставащия италиански Юг.

До наскоро Матера е съвсем незнайна даже за италианците. Регионът Базиликата, намиращ се сред известните Пулия, Калабрия и Кампания, е бяло леке. Там няма развъртян туризъм, няма огромни градове (населението на целия район е по-малко от това на Пловдив), няма даже престъпност. Главната пътна мрежа " заобикаля " Матера, като достъпът до нея с автомобил или трен е въпрос само на целеустремено посещаване. През 1993 година историческата част на града, така наречен Саси с построените в скалите храмове и жилища, става част от Световното културно завещание на ЮНЕСКО поради комплицираната система за акумулиране на дъждовна вода в подземни цистерни. Матера е и желана снимачна площадка за разнообразни филми, и изключително " Страстите Христови " (2004) на Мел Гибсън. Всичко това обаче не води кой знае каква известност и улиците й даже през лятото си остават пусти и спокойни.

За да завоюва през 2014 година, Матера се конкурира с градове като Сиена, Лече, Асизи и Равена и е определена с помощта на амбициозната си и новаторска стратегия, развита първо под мотото " Заедно ", а по-късно " Отворено бъдеще ". За петте години, предшестващи 2019-а, градът 

 

съумява да навакса десетилетия, 

 

влагайки получените 126 млн. евро в възстановяване на пътната инфраструктура, за реституция и ремонт на исторически и културни обекти и създаване на тактики за привличане на туристи, за настаняването им, за възстановяване на публичните услуги и стимулиране на локалния бизнес, за обезпечаването на задоволително забавно културно наличие в продължение на 365 дни...

И по този начин, Матера, за която съвсем никой не е чувал, стартира да се появява във връзка и без мотив в централните вести на RAI, новогодишната стратегия в пет следващи години се предава от градове в Базиликата, по първи канал се въртят два сериала, снимани в града, а пленителните Саси са влезнали като тематика и фон в над 1500 тв продукции. В града беше сниман и последният филм за Джеймс Бонд. Само това звездно наличие носи на общината, локални хотели и заведения за хранене над 1 млн. евро, а сигурно ще притегли и нови туристи, откакто филмът излезе на екран през април. 

Ефектът от тази инвазивна рекламна акция не закъсня. Матера е 

 

преди всичко въобще в историята на ЕСК по растеж на туризма: 

 

с 44% повече са задграничните туристи, с 34% са се нараснали визитите в област Базиликата, в града са регистрирани един милион гости единствено през 2019. Фондация " Матера-Базиликата 2019 " се е погрижила за богата стратегия от 1228 събития, които са посетени от 328 000 души. Гостите на града са приветствани като " краткотрайни жители ", като за задачата се доставят с годишни паспорти. Такива получават и локалните: съобразителната концепция да не се заплаща вход за настрана събитие, а с получения паспорт - на цена сред 12 и 19 евро - да се посещава всичко, регистрира доходи от към 1 300 000 евро.
Програмата в Матера беше извънредно разнообразна, последваща пет съществени тематики - " Древно бъдеще ", " Приемственост и разриви ", " Размишления и връзки ", " Утопии и дистопии ", " Корени и направления ". Двата съществени плана, I-DEA и Open Design School, са свързани с проучването на архиви на културната, антропологичната и артистичната история на района и с лаборатория за дизайн и нововъведения. Част от програмата под заглавие " Места, хора, цели " бяха и пет маршрута, целящи да покажат на посетителите освен центъра, само че и периферията на града с нейната история и всекидневие. Постоянно течаха работилници за танци, кулинария, градинарство, проведоха се полемики по културни тематики, а концертите, изложбите и театралните представления бяха всекидневие. Всички общини в района споделиха купата като " столица за един ден ", а от време на време отвън града се организираха и по-дълги фестивали, като Altofest. Сред най-запомнящите се събития ще останат изложбите Ars Excavandi, която предложи актуален взор към историята и културата на подземната архитектура; огромната изследователска експозиция " Ренесансът, забелязан от юг " - странствуване през артистичното минало на Базиликата и Пулия; " Поетика на простите цифри " - галерия за централната роля на математиката в работата на художниците през вековете; изложбата " Атлас на страстите на града ", в която " прочувствената памет " на жителите (400 участвали) беше интерпретирана от над 30 художници; въвличането на локалните за присъединяване в опера навън и в театрална постановка; планът Gardentopia, който работеше с поданици и градини в периферните зони на целия регион; планът Mammamiaaa, споделящ кулинарни предписания и мн.др. 

Между Пловдив и Матера 

 

имаше и взаимни начинания

 

Водещото събитие, състояло се в Матера в края на октомври, беше наречено Plotera Weeks. Двете български седмици започнаха с изложбата " За буквите сред Пловдив и Матера " на фотографа Галя Йотова, въодушевена от кирилицата и делото на първия български печатар Яков Крайков. Експозицията показа фотографии на поданици и места от двата града, в които сплотяващ детайл са голямоформатни кирилски букви. Mestiere Cinema Festival, проведен от Милена Кънева, пък докара някои от звездите на родното кино и показа филми на български режисьори, снимани след 2000 година Plotera завърши с плана Urban Games, привлякъл български и интернационалните дизайнери на игри.

Целта на " столицата ", както неведнъж беше отбелязвано, не е да бъде витрина на типични артикули или локален фолклор, а опция за преосмисляне на връзките на жителите с територията. Голяма част от тях се усещат горди, че Матера носи купата ЕСК и посещават интензивно разнообразни събития. Броят им е мъчно да се откри, само че 18 000 са били единствено тези, които се включват директно в 37 общностни културни продукции. Ангажирани са и 17 000 възпитаници и студенти. В организацията влагат сили 1500 доброволци. 

Разбира се, италианската културна столица също не мина без рецензии, като се започне 

 

от обвиняванията в липса на прозрачност 

 

при разходване на бюджетните средства, затруднена връзка с фондацията, подозрения какви и чии планове се поддържат, качество на предлаганите събития, за какво няма издигната нова културна инфраструктура като музей, спектакъл или опера... и се стигне до неодобрение от липса на паркоместа по улиците, пренасищането с туристи и разрушаването на образа и природата на града за сметка на никнещите заведения за хранене, хотели, B&B и услуги в областта на туризма.

На финала Матера е посочена като добър образец за осъществяване на модела ЕСК. Докато се завършват мониторинговите отчети и се приготвят докладите за свършеното, в края на януари бяха проведени две срещи, по време на които бе признат проектобюджетът за настоящата година, възлизащ на 6 млн. евро (част от тях са 1.2 млн. от премията " Мелина Меркури " и 3 млн. от страната, района и общината). Те би трябвало да се влагат в културни планове, ориентирани към развиване и подсилване на вътрешните зони, в такива с фокус върху продукцията на районната креативна сцена, в укрепването на връзката сред туризма и културата и основаването на културни начинания с интернационален обсег, основани на дейното присъединяване на жителите. Фондация " Матера-Базиликата 2019 " ще продължи да съществува до 2022 година в сведен състав.  

Извън статистиките това, което реализира Матера, е да преоткрие себе си, да сътвори у локалните поданици усет и ангажираност към културата, трансформирала се в печеливша част от стопанската система. Ако резултатите в Пловдив не ни се костват по този начин сполучливи, може би би трябвало да се запитаме беше ли осъществен до дъно капацитетът, бяха ли задоволителни поддръжката и доверието към огромната опция ЕСК.
 

Още фотоистории от Матера 2019
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР