Голяма част от политиките, които са заложени в коалиционното споразумение,

...
Голяма част от политиките, които са заложени в коалиционното споразумение,
Коментари Харесай

Василев: Предвидили сме ръст на БВП от 4,8% в Бюджет 2022

Голяма част от политиките, които са заложени в съдружното съглашение, няма по какъв начин да бъдат остойностени в този бюджет поради късото врем. Но имаме планувана актуализация в средата на година, която ще включва всичко. Това е бюджет, който се пробва да реализира трайна смяна в параметрите и траекторията на икономическия напредък на страната. Това сподели по време на брифинг, на който показа акцентите във финансовата рамка за 2022 година министърът на финансите Асен Василев.

„ В бюджета има три съществени акцента – повишаване на финансовите вложения, повишаване на вложенията в хора и обществена правдивост и подсигуряване на съответен стандарт на живот за всички български жители. Заложен е растеж на Брутният вътрешен продукт от 4,8 на 100. Заложено е понижение на безработицата и недостиг без Коронавирус ограниченията от 2,5 на 100, а с тях 4,5 %. Както споделих, вложенията в хора са най-важния прийом, с цел да успеем да реализираме високи равнища на приход и спокоен живот. Предвиждат се вложения в детското опазване на здравето, добави дотации за болнични заведения и такива в отдалечени райони, които не могат да се устоят единствено на здравна каса ", сподели още Василев.

13 милиона ще се влагат в безвъзмездни детски ясли от 1 април, 1100 лева е месечната прехрана на дете. 250 милиона лв. ще отидат за доболничната помощ. 23 милиона лева се дават за финансиране на здравно обслужване в здравните кабинети на учебни заведения, ясли и детски градини.

„ Учителските заплати се резервират на равнище 125% от междинната работна заплата, което значи в допълнение 315 милиона лв.. " 16 милиона се дават за подкрепяне на храненето, с цел да имат естествени закуски децата. 70 милиона лв. се отпускат за изграждане и разширение на детски градини, а 80 милиона лв. се дават за безвъзмездни детски градини. Родителите, които нямат опция да запишат децата си там, ще има обезщетения. Ще се финансират спортните мероприятия, както са олимпиадите по математика и тези по просвета. 5,5 милиона лв. ще отидат за нарастване на стипендиите. " Отделят се и 36 милиона лв. за по този начин нужните поправки на галерии, театри и опери ", добави Василев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР