Голяма част от партиите избягват да се назовават като такива

...
Голяма част от партиите избягват да се назовават като такива
Коментари Харесай

Атанас Радев за darik.bg: БСП може да е „златният пръст“, който да реши бъдещата коалиция

Голяма част от партиите заобикалят да се посочват като такива и избират класификации като платформа и придвижване. Това беше една от констатациите, които Атанас Радев, посетител във втория епизод на подкаста на " Кръгла маса с Антони Герасимов ", даде в подтекста на диалога за политическата просветеност и рефередумната народна власт.

Радев е млад политолог, някогашен ръководител на Студентския клуб на политолога към Софийския университет, чиято експертиза е ангажирана с вътрешна политика, качество на демокрацията и юношески политики.

В първата част на подкаста Радев и Герасимов разискаха някои основни фактори, при които директната народна власт работи. Дадената за основа от Антони теоретична режисура за когнитивните директни пътища, които гласоподавателите избират, с цел да поддържат или отхвърлят дадена тематика, насочи диалога към неналичието на ясна идеологическа основа, върху която да стъпват партиите.

В този подтекст гостът изясни, че партиите би следвало да са надълбоко вкоренени в обществото и да наблюдават импулсите в него, на основата на които да задвижват процеси като референдума. Настоящите референдуми са тъкмо противоположното - това са импулси на партиите, които се спускат към обществото, изясни гостът. Ако имаше интерес към тези тематики, то той щеше да окаже въздействие върху изборните резултати, а това не се вижда все още, добави той.

Другият значим фактор, който е привързан с качеството на референдумната народна власт, който уточни Герасимов, бе медийната среда и нейното въздействие за взимане на решения. Според него изместването на медиитекато значим фактор за образуване на политическото мнение, в посока обществените мрежи, основава предпоставки за рискови неинформирани решения. Според него, когато всеки се е трансформирал в медия, ехото в обществените мрежи замърсява фрапантно осведомителната среда и основава опасности, пред които занапред демокрациите ще се изправят. Това води до загуба на естествените когнитивни директни пътища и трансформиране на политическата информация в последна и обикновена агитация.

Разговорът продължи в разбор на актуалната политическа обстановка и идните предварителни избори за Народно заседание. Радев видя задълбочаващата се икономическа рецесия и невъзможността да се одобри бюджет на страната като основен фактор, който може да бъде подтик за гражданска сила, която да окаже напън върху политическия хайлайф да направи консенсус и да се образува държавно управление. Според младия политолог идният парламент ще бъде разграничен на блоков принцип, при който от едната страна ще бъдат “Продължаваме смяната ” и Демократична България, а от другата - ГЕРБ и Движение за права и свободи. " Възраждане " бяха класифицирани като безпристрастен състезател, който единствено следи, а Българска социалистическа партия бяха посочени като хипотетичния “златен пръст ”, който ще реши дали и какво държавно управление да има.

Реденето на партийните листи може да бъде същинска месомелачка, установи Антони Герасимов във връзка с възможното бъдето общо явяване на " Продължаваме промяната " и " Демократична България " на идните парламентарни избори. Атанас Радев пък видя точно в този процесвъзможност за реализация и обработване на оня консенсусен вид народна власт, от който има потребност България.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР