Голяма част от министерствата временно ще спрат поръчките си за

...
Голяма част от министерствата временно ще спрат поръчките си за
Коментари Харесай

Разходи под карантина

Голяма част от министерствата краткотрайно ще спрат поръчките си за поправки, коли, техника и машини, а спестените пари ще бъдат пренасочени за други действия.

© юлия лазарова Министерства и държавни компании са почнали да работят в режим " икономии ", само че проектите им не са по никакъв начин амбициозни. Режат се най-много част от плануваните финансови разноски и средствата за покупката на съоръжение и коли. Засега съкращения на чиновници в министерствата не се плануват, само че някои общини към този момент започнаха такива стъпки.
С края на ограничаващите ограничения финансовата рецесия става все по-видима и осезаема. Много компании към този момент оповестиха съкращения на личния състав и разноските за заплати макар промотираните от държавното управление ограничения за опазване на заетостта. Засега обаче не са оповестени съответни стъпки за оптимизацията при най-големия шеф - страната, където по данни от последния отчет за положението на администрацията на щат се водят към 140 000 души. Но сигналите са, че съкращенията там ще бъдат неизбежни.

Част от локалната власт към този момент прибегна до сходни ограничения - Кюстендил се раздели със 150 свои чиновници поради ниската събираемост на локалните налози и такси. Други 22-ма души бяха съкратени от администрацията на Велинград, който разчита главно на доходи от туризма. А всеобщата актуализация на общинските бюджети занапред следва. Освен това съгласно вицепремиера Томислав Дончев служителите ще понесат солидарно с работещите в частния бранш спада на приходите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Пред бТВ той разяснява, че от началото на изключителното състояние е спряно изплащането на всевъзможни суми за в допълнение материално стимулиране. Но към този момент указания за навсякъде стесняване на разноските няма. Финансовият министър Владислав Горанов изиска само структурите на бюджетна прехрана да разгласят по какъв начин се харчат парите по антикризисните ограничения за бизнеса и за ограничение на болестта от COVID-19.

Проверка на " Капитал " обаче демонстрира, че министерствата фактически пробват да лимитират харчовете си, като се режат главно финансовите разноски и покупката на дълготрайните материални активи като коли, здания, машини и други. Но общото усещане е, че напъните могат да бъдат доста по-съществени, а осъщественото икономисване - по-сериозно. Доколко обаче страната ще се откаже от обичаните си разноски, свързани с така наречен външни услуги - наемането на консултанти, писането на тактики и разбори, брошури, дипляни, доставянето на хартия, писалки и антистрес топки, следва да се разбере.

Без командировки и реклама

Министерският съвет предвижда спестявания в размер на 1.8 млн. лева, което е 1.6% от разноските по бюджета на ведомството, оповестиха от държавното управление за " Капитал ". По-конкретно икономията ще пристигна от усъвършенстването на издръжката на ведомството и финансови разноски. В същото време ще бъдат орязани и разходи по Комуникационната тактика на България за Европейски Съюз, по която се провеждат събития и се вършат реклами за разпространение на оперативните стратегии.

Интересно е, че наред с това ще се усъвършенстват и дневните разноски за жители на трети страни в процедура по интернационална протекция - като част от материалните условия за банкет в поделенията на Държавната организация за бежанците. От пресслужбата на кабинета прецизират, че " поради ранния стадий от осъществяването на бюджета посочената спестовност е с показателен темперамент и не следва да се смята за дефинитивна ".

Засега съкращения на личния състав не се плануват, а чиновниците с добит стаж и възраст се пенсионират поетапно. Спират се обаче командировките в страната и в чужбина с изключение на в изключителни случаи. Не се позволяват и спомагателни образования на чиновниците от администрацията като се изключи наложителните електронни образования на новопостъпилите чиновници.

От 0 до 11%

Земеделското министерство не може да предложи понижение на разноските по бюджета си за 2020 година, излиза наяве от отговори на ведомството на Десислава Танева. Предвижда се само понижение на командировките в страната и чужбина, само че без изясненост тъкмо какъв брой ще се спести от това. Сумата, каквато и да е тя, щяла да се пренасочи към ограничения, свързани с стерилизация, обезпечаване на защитни средства, въвеждане на отдалечена форма на работа и други.

Нямало по какъв начин да се спести и от финансови разноски - за по-голяма част от тях към този момент има подписани контракти, а останалите ще послужат за застраховане отдалечената форма на работа, изясняват от министерството. Не се чака и понижение на разноските за личен състав, т.е. съкращения надали ще има.

В същото време се възнамерява спестовност от 20 млн. лева поради свиването на разноските на държавните горски предприятия, които ще лимитират покупката на техника, машини, компютри, коли и други. Тези пари обаче не са бюджетни, а са от осъществяваната от предприятията активност в осъществяване на функционалностите им по Закона за горите, прецизират от ведомството на Десислава Танева. " Плащанията на земеделците по схемите и ограниченията за директни заплащания не престават, а графиците и периодите остават в действие. Без смяна е и контролът на животните с оглед сигурността на продуктите ", пишат от МЗХГ до " Капитал ".

И до момента в който в земеделието очевидно не могат да спестят от разноските си, сътрудниците им от транспортното министерство се ангажират с действителна спестовност в размер на 3 799 901 лева, което е 10.6% от бюджета за настоящата прехрана и финансовите разноски. Оптимизацията на личния състав ще се прегледа в допълнение.

От Министерството на районното развиване и благоустройството не споделят какви спестявания могат да реализират поради рецесията, само че въпреки всичко разясниха, че са преструктурирали разноските си (без да уточнят техния размер) и са пренасочили средства за битка със болестта.

Купени били дезинфектанти и защитни дрехи. Изградена е и система за следене и наблюдаване на температурата на чиновниците и посетителите в постройката на районното министерство. Предпазни средства са били обезпечени и за чиновниците от административните здания, както и за разчистване на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево, Видин и Русе, Кулата и други.

От Министерството на околната среда и водите не разясниха пред " Капитал " по какъв начин ръководят финансите си в изискванията на рецесия. В отговор на депутатско запитване обаче отрасловият министър Емил Димитров-Ревизоро сбито показва, че ще бъдат спестени близо 430 хиляди лева

Ремонтите и компютрите ще почакат

Намаляване на финансовите разноски с 300 хиляди лева (при одобрени 800 хиляди лева за 2020 г.) планува Министерството на енергетиката, като категорично прецизира, че в сумата се включва и редукция с 15 хиляди лева на финансовите разноски на Агенцията за стабилно енергийно развиване. Ще се режат и разноските за дълготрайни активи (машини, коли, сгради), офис съоръжение и съществени поправки.

Ограничение ще има и при оповестяването на публични поръчки и сключването на контракти, свързани с финансови разноски, като се изключи неотложните действия. Интересно е, че спестените средства не се възнамерява да бъдат пренасочени за други действия, а ще останат като спестовност по бюджета на министерството.

" Те ще се употребяват по предложение на финансовото министерство съгласно потребностите на страната за справяне с пандемията ", изясняват от енергийното министерство. Засега от ведомството на Теменужка Петкова не афишират съкращения на чиновници и служащи, само че споделят, че съставът работи на график - в постройката извършват дилемите си към 20% от чиновниците.

Без отговор към този момент остава въпросът какво се планува за държавните енергийни компании и дали има указания от страна на отрасловия министър за оптимизация и понижаване на разноските за тях. От кабинета на министър Петкова декларират само, че фирмите от структурата на Българския енергиен холдинг преценяват разноските си с бизнес стратегиите си.

За сметка на това обаче компаниите под шапката на Министерството на стопанската система работят в режим " икономии ". Ведомството на Емил Караниколов ще спести бизо 750 хиляди лева, като той е дал инструкции на подчинените му сдруженията да преразгледат капиталовите си стратегии за 2020 година, като се спрат разноски за коли и офис техника. В взаимозависимост от развиването на обстановката с пандемията сумата, която би могла да бъде спестена посредством понижаване на разноските, може да доближи 4-5 млн. лева, считат от ведомството.

Министерството на защитата също ще преструктурира бюджета си, само че не планува отсрочване или анулация на планове за превъоръжаване. " В обстановка, когато провокациите пред сигурността ще нарастват и ще се усложняват поради пандемията, би било извънредно безконтролно да се приканва за прекъсване на модернизацията на българската войска. Да се вземат в този момент пари от армията, с цел да бъдат пренасочени другаде, значи да подкопаваме един от главните стълбове на националната сигурност ", пишат от министерството на Красимир Каракачанов.

А с цел да си обезпечи пресен финансов запас, военното ведомство е направило график за продажбата на съвсем 160 парцела с отпаднала нужда. Което обаче във време на рецесия и падащи цени на парцелите може би не е най-подходящата мярка.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР