Голям ценови удар ще ни загрее от 1 юли тази

...
Голям ценови удар ще ни загрее от 1 юли тази
Коментари Харесай

От 1 юли се задава ценови взрив при парното: искат 29-332 %, дават им 30-50 %

Голям ценови удар ще ни загрее от 1 юли тази година от повишаването на парното. Това подсказват заявките на топлофикациите в страната, които Комисията за енергийно и водно контролиране разгласява в сряда (КЕВР), оповестява " 24 часа ". Поскъпването на централното отопление няма по какъв начин да не се случи, изключително след рекордното нарастване на природния газ на европейските пазари още преди войната в Украйна.

Да напомним, че на 1 юли 2021 година енергийният регулатор заложи в цената на парното, че газът ще коства от 47 лева за мегаватчас, а тя за май 2022 година е 162,17 лева за мегаватчас лева - скок над 3,5 пъти. Няма по какъв начин клиентите на парното да си вършат илюзии, че при сходен " гърмеж " на горивото, което е 70% от себестойността на топлинната сила, тя да остане на цената от 2021 година Мораториумът в допълнение удари топлофикациите, които и в първите три месеца на годината продаваха на предходни цени и трупаха загуби.

Преди дни столичната топлофикация оповести на уеб страницата си графика какви са цените и какви би трябвало да бъдат за година обратно - от 1 юли 2021 година От нея е видно, че за месец май топлинната сила с калкулирани в нея разноски за газ и за въглеродни излъчвания би трябвало да е 242,87 лева при настояща 98,48 лева Какво желаеха топлофикациите? Изненадващо най-събрана в желанията е " Топлофикация - София ". При настояща цена от 98,48 лева за мегаватчас тя поискала от 1 юли парното да коства 127,12 лева, което е повишаване с 29,08% Лидер в желаното нарастване е " Топлофикация - Велико Търново ", която при настояща цена 107,47 лева за мвтч е декларирала 464 лева, което е 332,36% нарастване.

След нея по % на повишаване е сдружението във Враца, което декларира 216,86 на 100 повишаване на топлинната сила. При другите топлофикации предложенията са сред 116 и 177%. Единствено при втората по величина топлофикация - тази на ЕВН в Пловдив, в заявката ѝ цената е сменена с три хикса - ХХХ. Вероятното нарастване при другите топлофикации ще бъде сред 30 и 50% За първи път от години има сходно закъснение в обявяване на обществените заявки на сдруженията.

 Предложения на най-големите топлофикации Предложения на най-големите топлофикации Източник: 24 часа
Така преди разгласяването на отчета на КЕВР и на дата за насрочване навън съвещание всичко към цените на силата - електрическа и топлинна, е в осведомителна мъгла. Най-неглижирано е спазването на енергийния закон месец преди да се внесат заявките за цени, да се разгласява прогноза за тяхното равнище. Никой в енергетиката с изключение на " Булгаргаз " не го съблюдава, на избраната със закон дата се разгласяват текстове за някакви планове на енергийните дружества да внасят заявки за цени. Вторият ход, предпочетен в ценовото затъмнение, е попълването на хиксове вместо съответни цифри. Компаниите го употребяват освен при съобщаване на нужните доходи и разноски, само че е за самите цени.

 Какви би трябвало да са цените в София Какви би трябвало да са цените в София Източник: 24 часа
Причината е, че потреблението на знаците ХХХ, пречи да осведомяваме читателите какво оферират самите енергийни компании. Тези знаци употребяват в своите заявки за цени след 1 юли и мрежовите оператори на електроразпределителната мрежа - сдруженията на " Електрохолд ", до неотдавна ЧЕЗ, " Енерго-Про " и ЕВН. Така е и при електроснабдителните сдружения, които доставят тока за контролирания пазар до контакта. Възможно е данни за поисканото от тях нарастване да се появят в отчета с предложенията на специалистите на енергийния регулатор.

До през днешния ден не може да се каже какво е точното равнище на поискано повишаване от трите компании. Според депутата от ГЕРБ и някогашен енергиен министър Делян Добрев те са декларирали 100%, само че тези проценти са единствено за мрежовите услуги. От заявките на трите сдружения излиза наяве, че те оферират два разновидността на цени за достъп и транспорт. Единият е при обстановка, че страната даде механизъм за обезщетения за тока, който купуват от борсата на платформата " Ден напред ", както ще е до края на юни. С тази сила те покриват загубите по мрежата. Тогава нарастването ще е по-малко.

Ако тези разноски бъдат трансферирани към крайните клиенти - семействата, то повишаването ще е по-сериозно. Няма особени аргументи токът, който доставят електроснабдителните сдружения, да усили цената си. Експерти чакат крайната цена на тока за бита да е с нарастване 5-6% От заявката на Националната електрическа компания, която е публичен снабдител на ток за семействата, се схваща от кое място ще пристигна електрическата енергия до контакта ни. От АЕЦ " Козлодуй " се чакат 3,9 млн. мегаватчаса, нарастването е с 1 млн.

 Командната зала на АЕЦ Командната зала на АЕЦ " Козлодуй " Източник: 24 часа
С него ще се " укроти " възможен напън за повишаване на цените за семействата. И с евтиния ток от атомната централа ще се компенсира отпадането на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " от контролирания пазар. Вече няма потребност енергийният министър със заповед да дефинира квота за държавната тец към контролирания пазар, защото високите цени на борсата са над нейните и тя не е на загуба, а на облага. Другият източник на на ниска цена ток за семействата, са вецовете на НЕК - за бита те ще обезпечават 3,173 млн. мегаватчаса. Цената им е 94,64 лева за мегаватчас.

Най-голямото количество в микса от сили, който НЕК прави за контролирания пазар, е на американските " Марици ". 4,96 млн. мвтч обезпечава Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица-изток 3 ", а " Ей И Ес Марица-изток 1 " - 3,31 млн. НЕК е задължена по закон да купува и тока на преференциални цени на възобновимите енергийни източници и на когенерациите, а разликата да я получава от фонд " Сигурност на електроенергийната система ". Командната зала на АЕЦ " Козлодуй ", централата която ще обезпечава за семействата 3,9 млн. мегаватчаса ток.

НЕК обезпечава тока за семействата на цена от 109,13 лева, само че против обезщетения от над 2 милиарда лв.

АЕЦ " Козлодуй " ще продава за бита на 63,82 лева за мегаватчас

На борсата електрическата енергия за четвъртък коства 378,57 лв.

Миксът на електрическата енергия, която НЕК ще изкупува от атомната централа, американските тецове, личните си вецове, както и други възобновими източници, с цел да обезпечи контролирания пазар, ще е на цена от 247,67 лева за мегаватчас, към тях се прибавят и 7,42 лева за услугата социална доставка ". Увеличението по отношение на предходната година е с 31,7%. За да купи тези 15,72 млн. мегаватчаса, ще трябват над 3 милиарда лева

 Еленергия Еленергия Източник: Zonanews
На електроснабдителните сдружения токът ще се продава за 109,13 лева на мегаватчас, като все още настоящата цена е 108,37 лева, или нарастването е с минималните 0,7%. Разликата сред изкупната и продажната цена се покрива от фонд " Сигурност на електроенергийната система " и за идващия ценови интервал от 1 юли 2022 до 30 юни 2023 година е над 2,177 милиарда лева

С толкоз би трябвало да бъде обезщетена компанията, поради това, че изкупува тока по дълготрайни контракти и на преференциални цени. И това е без обезщетенията за предходните интервали. Неплатените ѝ дефицити за интервала 2013 - 2020 година са 2,39 милиарда лева, излиза наяве от отчета на Националната електрическа компания. Очакваният недостиг за този интервал - юли 2020-30 юни 2022 година се чака да е над 580 млн. лева Той идва от по-високите цени на въглеродните излъчвания и от повишените количества на тока за контролирания пазар.

АЕЦ " Козлодуй " пък е внесла заявление за цена в енергийния регулатор от 63,82 лева за мегаватчас. Тези пари ще получава атомната централа за 3,9 млн. мегаватчаса, които ще достави на семействата през идната една година. Цената на борсата, на платформата " Ден напред " с дата на доставка 26 май е 378,57.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР