Голям процент от учениците отпадат, докато стигнат до края на

...
Голям процент от учениците отпадат, докато стигнат до края на
Коментари Харесай

Огнян Исаев: Има деца, които искат да стигнат до училище, но не могат

Голям % от учениците отпадат, до момента в който стигнат до края на междинното си обучение. Един от факторите за това е превоза. Другите два са учебниците и храненето. Това изясни пред БНР Огнян Исаев, който е програмен шеф „ Образование “ във фондация „ Тръст за обществена опция “.

„ Политическите партии споделят, че образованието е приоритет. Приоритетите обаче имат действителни измерения. Когато се вършат политики те би трябвало да имат такива-транспорт, храна и учебници “, прикани той в предаването „ Преди всички “.

Последното Народно събрание, което беше необуздано през вчерашния ден, реши да има безвъзмездни учебници за учениците до 12 клас.

Фондация „ Тръст за обществена опция “ подкрепя деца, които имат проблем с достъпа до обучение по логистични аргументи. Предоставя им и учебници.

„ Един от главните проблеми е, че няма данни за броя на учениците, които се постанова да пътуват до учебно заведение. Така е мъчно да се вършат прогнози и политики “.

От 550 възпитаници, участващи в тяхната стратегия за подкрепяне, за половината се обезпечава превоз, уточни Исаев.

„ На някои места общините обезпечават превоз, на други-училищата, само че няма централизирана информация “.

Проблемът с логистиката на учениците има няколко аспекта, уточни той.

„ Първо неприятната транспортна съгласуваност в България. Не във всяко обитаемо място има спирка или жп гара. Местната и централната власт нямат опция да въздействат върху цените или разписанието на превозвачите в региона. Това дава опция за сериозна далавера “.

Има деца, които желаят да стигнат до учебно заведение, само че не могат, съобщи Исаев.

„ При това по аргументи, които не са единствено финансови. Има решение, просто би трябвало по-добра синергия сред институциите “

Има обстановки, в които децата завършват образователни занятия в 13 часа и се постанова да стоят още 4-5 часа, тъй като последният превоз е в 19 часа, описа Исаев.

„ Това е време, в което могат фокусирано да учат “.

Цялото изявление на Силвия Великова с Огнян Исаев може да чуете в звуковия файл. 

По обявата работи: Мария Сивкова - Илиева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР