Голям протест срещу полицейското насилие се проведе снощи в Париж.

...
Голям протест срещу полицейското насилие се проведе снощи в Париж.
Коментари Харесай

20 000 излязоха в Париж срещу полицейското насилие

Голям митинг против полицейското принуждение се организира нощес в Париж. В неразрешената поради пандемията от новия ковид проява пред съд във френската столица се включиха 20 000 души, съобщи Агенция Франс Прес.

Стигна се и до конфликти с полицията. Част от стачкуващите замеряха с разнообразни предмети чиновниците на реда, които дадоха отговор със сълзотворен газ.

Демонстрантите се събраха по апел на комитет за поддръжка на фамилията на Адама Траоре - 24-годишен негър, който умря през 2016 година след полицейски арест.

" Днес това към този момент не е единствено битката на семейство Траоре, това е ваша битка на всички. Когато през днешния ден се борим за Джордж Флойд, се борим за Адама Траоре ", сподели неговата сестра, Аса Траоре, пред стачкуващите, които скандираха " Бунт " и " Всички ненавиждат полицията ".

Призивът за този митинг идва в подтекста на размириците в Съединени американски щати, провокирани от гибелта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест.

" Ставащото в Съединени американски щати е отзив на ставащото във Франция ", съобщи Аса Траоре.

Адама Траоре умря на 19 юли 2016 година два часа откакто бил арестуван в Бомон-сюр-Уаз, северно от Париж. Според фамилията на младия мъж той е починал вследствие на полицейско принуждение.

Тази теза бе подкрепена от оповестено през вчерашния ден експертно мнение, направено по искане на роднините на Адама Траоре.

Вчера и в други френски градове имаше митинги против полицейското принуждение. 2500 стачкуващи се събраха в Лил, на север, и 1800 в Марсилия, на юг.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР