Голям пожар напредна към турска топлоелектрическа централа (ТЕЦ), а фермери

...
Голям пожар напредна към турска топлоелектрическа централа (ТЕЦ), а фермери
Коментари Харесай

Бушуващите пожари напредват към ТЕЦ в Турция

Голям пожар напредна към турска топлоелектрическа централа (ТЕЦ), а фермери подбраха паникьосан добитък към морето , откакто горските пожари, при които починаха осем души, бушуваха за седми следващ ден , осведоми " Франс прес ".

84-милионната ни югоизточна съседка е захласната от смут, защото най-разрушителните горски пожари от генерации заличават девствени гори и богати аграрни земи по елементи от средиземноморското и егейско крайбрежие на Турция.

Уплашени туристи са принудени да се качат на лодки за сигурност, а десетки села са евакуирани, откакто бурните ветрове и нагряващата топлота популяризират пламъците.

Екип на Агенция Франс Прес в беломорския град Мармарис е видял фермери, които са изваждали паникьосаните си животни от горящите хамбари и са ги дърпаха към относителната сигурност на плажа.

Officials in neighbouring Greece have blamed two smaller fires on the island of Rhodes and the Peloponnese peninsula on a record heatwave they link to climate change.

Властите в прилежаща Гърция упрекнаха рекордната гореща вълна, обвързвана с климатичните промени, за два по-малки пожара на остров Родос и полуостров Пелопонес.

Температурата от над 40 градуса по Целзий в южната част на Турция също провокира рекорден скок в потреблението на електрическа енергия, който аргументи спиране на електрозахранването през вчерашния ден в градове като Анкара и Истанбул.

Турското министерство на енергетиката упреква спиранията в условия, сходни на суша, които изпразват язовирите, виновни за производството на хидроенергия, и " рекордно равнище " в потреблението на електрическа енергия в жегите.

Но кметът на крайбрежния град Милас в Егейско море съобщи, че е по-притеснен от това, което може да се случи, в случай че неконтролиран огън, издигащ големи облаци пушек над района, обхване локалната Топлоелектрическа централа. Кметът на Милас Мухаммет Токат разгласява все по-спешна поредност от известия в " Туитър ", показващи пламъците, разпространяващи се на рид към хипотетичното местонахождение на централата.

" Това е сериозно място ", сподели той в един видеоклип, показващ пламъците. " Огънят е достигнал до жилищните комплекси ", написа той час по-късно. " Излизането оттатък този рид ще значи, че огънят ще доближи напълно ново измерение. "

Токат е член на главната опозиционна партия в Турция и един от възходящия хор от гласове, критикуващи реакцията на президента Реджеп Тайип Ердоган на бедствието.

Турският държавен глава попадна под проливен дъжд от гневни насмешки в обществените мрежи, тъй като хвърли торбички чай с комплицирани локални поданици, до момента в който посети засегнатия район под тежък полицейски конвой предишния уикенд.

Много турци се обръщат към обществените мрежи за вести след репресиите, последвали несполучливия прелом против Ердоган през 2016 година, когато водещи телевизионни канали и вестници попаднаха под въздействие на държавното управление. Говорителят на Ердоган Фахретин Алтън предизвести, че " информацията, публикувана в обществените медийни платформи, групите за незабавни известия и конгреси, е подправена вест ", предопределена да накара Турция да наподобява слаба.

" Моля, дано разчитаме на изказванията на формалните управляващи ", написа той в Туитър.

Правителството разгласи късно през вчерашния ден, че е потушило 145 пожара и към момента се бори с девет. Министрите на защитата и вътрешните работи на Турция обявиха, че също активизират своите сили, с цел да оказват помощ на пожарникарите.

Полицията съобщи, че има намерение да употребява оръдия за напръскване на вода от вида, употребен за разпространяване на неразрешени демонстрации и манифестации. Но кметът на Милас сподели, че неговите по-ранни молби за помощ от самолети за гасене на пожари са останали без отговор. " Беше явно, че това ще се случи ", туитна той, когато огънят наближи електроцентралата. " Ще се разрева от яд. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР