Голям ледник в Гренландия, който беше един от най-бързо топящите

...
Голям ледник в Гренландия, който беше един от най-бързо топящите
Коментари Харесай

Един от най-бързо топящите се ледници нараства отново

Голям хладилник в Гренландия , който беше един от най-бързо топящите се в света, още веднъж нараства , заяви Асошиейтед прес, базирайки се на НАСА.

 
Ледникът Якобшоувън се свиваше с към 3 км към 2012 година и изтъняваше с към 40 км годишно . От две години обаче той нараства с почти същия ритъм. Възможно е това да е краткотрайно.
 
" Това беше изненада . Свикнали бяхме, че е неукротим ", сподели Джейсън Бокс от Датския геоложки институт, който не е взел участие в проучването. Той посочи, че този хладилник е " евентуално най-важният в Гренландия , тъй като освобождава най-вече лед в северното полукълбо ".

 
Причина за смяната евентуално е естественото циклично изстудяване на водите в Северния Атлантически океан, сподели ръководителят на проучването Ала Казендар от НАСА. Това съответствува с обръщането на северноатлантическата вибрация - естествено краткотрайно изстудяване и стопляне на части от океана - нещо като отдалечен братовчед на Ел Ниньо.
 
Водата в залива Диско, където Якобшоувън стига до океана, е с към 2 градуса по Целзий по-хладна, в сравнение с преди няколко години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР