Голям християнски кръст вдигнаха над селото жителите на карловското село

...
Голям християнски кръст вдигнаха над селото жителите на карловското село
Коментари Харесай

Бегунци вдигна голям християнски кръст на Момини гърди СНИМК...

Голям християнски кръст подвигнаха над селото жителите на карловското село Бегунци. Символът на православната религия се извисява на хълмовете Момини гърди. Той е напълно от метал и тежи 200 кг.

Инициативата християнски кръст да пази жителите на Бегунци е на кмета Мария Таслакова и още над 20 души от всички възрасти.

Преди броени дни запалянковците изнесоха кръста до хълма и с напъните на над 15 индивида съумяха да го изправят и инсталират.

В идващите седмици кръстът ще бъде осветлен с християнски обред.



Още от в този момент обаче мястото стана интерересно за гости от района. От хълмовете се открива невероятна панорама към цялата Стремска котловина – от Карлово до село Васил Левски и от Баня до Войнягово и Дъбене.

Момини гърди са най-интересното хълмисто образувание в Стремската котловина, край него се е оформило село Бегунци. Според локални краеведи хълмовете са били сушата в средата на огромно езеро, там са били откривани стоманени халки, за които в дълбоката античност са били връзвани лодки.

В по-ново време на Момини гърди са открити остатъци от траките – в огромните каменни формирания има следи от тракийски светилища, намирани са и фрагменти от керамични предмети и монети.

Селото наброява малко над 400 поданици, само че в него кипи живот, описват локалните хора. Преди броени дни селото получи скъпо подаяние от своята съжителка Йорданка Мандражиева, която е финансист. Тя подари на локалното читалище „ “Светлина-2013 “ компютърна настройка, а кметицата на селото Мария Таслакова и читалищното управлението благодариха на Йорданка Мандраджиева за жеста.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР