Голмайсторът на България, свиленградчанинът Мартин Камбуров да бъде удостоен със

...
Голмайсторът на България, свиленградчанинът Мартин Камбуров да бъде удостоен със
Коментари Харесай

Мартин Камбуров е почетен гражданин на Свиленград

Голмайсторът на България, свиленградчанинът Мартин Камбуров да бъде почетен със званието „ Почетен жител на Свиленград” предлага кметът Георги Манолов. Най-високото отличие на общината да му бъде присъдено за изключителни достижения във футбола и възхвала на родния Свиленград във връзка Деня на българския спорт – 17 май.

Талантливият футболист е голмайсторът на България в продължение на години, а с последните си попадения доближи в актива си 200 гола и се записа като вторият най-хубав нападател в родната футболна история след Петър Жеков. Сред оценките му са - Шампион на България, Шампион на Обединените арабски емирства, притежател на Суперкупата, пет пъти голмайстор на елита, най-хубав нападател и други Има участия и голови попадения в евротурнирите, в мачовете за Шампионската лига и за Купата на УЕФА. Началото и първите му крачки във футбола са в детско-юношеската школа на Свиленград. Тук е видян и по-късно притеглен в „ Ботев” – Пловдив и „ Локомотив” – Пловдив, където разпростира спортния си гений.

В предлагането си до Общинския съвет кметът Георги Манолов предлага още двама заслужили свиленградчани, които към този момент не са сред живите, да бъдат отличени посмъртно със званието „ Почетен жител на Свиленград”. Това са Стоян Топузов и Костадин Паришев.
Топузов е бил дълготраен шеф на най-голямото учебно заведение в общината СУ „ Д-р Петър Берон”. Под негово управление са реализирани многочислени триумфи в учебно-възпитателната, спортната и културната активност. Изключителна е работата му за разкриване на надарени деца.

Създава музикални паралелки, нови детски школи, провежда непрекъснати срещи с дейци на науката и културата, развива интернационалното съдействие и други Училището се утвърждава като едно от най-престижните в Хасковска област. Удостоено е с медал „ Кирил и Методий”- II степен и е оповестено за образцово.

Костадин Паришев посвещава дейната си активност на развиването на спорта в Свиленград. Като спомоществовател и донор е подпомагал разнообразни дела в публичния живот на града и общината - в региона на спорта, обществената сфера и доста други. В младежките си години той е бил един от най-хубавите колоездачи на България, играч на ЦСКА, заслужил занаятчия на спорта. Участвал в Обиколката на България.

Работил за развиването на Колоездачен клуб – Свиленград и като играч и треньор, и като негов ръководител. Бил е също ръководител на Дружеството за физкултура и спорт на Свиленград, президент и спомоществовател на Клуба по спортна гимнастика „ Ал. Фотев” и през последните години почетен ръководител на Колоездачния клуб. В негова памет клубът учреди Купа „ Коста Паришев”.
Предложенията на кмета Георги Манолов ще бъдат прегледани и гласувани на идната сесия на Общински съвет – Свиленград.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР