Големият въпрос за бъдещето на човечеството включва и темата за

...
Големият въпрос за бъдещето на човечеството включва и темата за
Коментари Харесай

Експерти прогнозират кога изкуственият интелект ще превъзхожда хората във всичко

Големият въпрос за бъдещето на човечеството включва и тематиката за бъдещето на човечеството дружно с машините.

Кога изкуственият разсъдък (AI) ще превъзхожда хората в разнообразни действия?

Дръзко ново изследване предлага отговорите на експерти, работещи в тази сфера, оповестява Tech Xplore. В реалност, документът разкрива не дали това ще се случи, а по кое време ще се случи, задавайки въпроса какъв брой неща изкуственият разсъдък ще може да прави по-добре от хората?

„ Изследователи имат вяра, че има 50% късмет AI да е по-добър от хората в осъществяването на всички действия след 45 години и да автоматизира всички човешки специалности до 120 години. “ Да, всички.

Интересното в проучването е, че участниците в него от Азия чакат това да стане доста по-скоро, в сравнение с хората в Северна Америка.

Обсъждайки проучването, MIT Technology Review показва, че „ до момента в който учените в Северна Америка чакат AI да се визия по-добре от хората във всичко след 74 години, откривателите от Азия чакат това да стане след единствено 30 години “.

Проучването е извършено от университетите Oxford и Yale, а в него са взели участие 352 души.

Колко осведомени са те с тематиката?

„ Всички допитани са откриватели, които са били показани през 2015 година на Международната конференция за машинното образование (ICML) и конференцията Неврони осведомителни изчислителни системи (NIPS). Общо 352 откриватели са дали отговор на нашата покана да вземат участие в допитването “, изясняват те.

Допитването е било разпратено до 1634 души, само че единствено 532 са дали отговор.

Внимателно изследвайки проучването се вижда значима детайлност - „ високо равнище на просветеност на машина “ или HLMI. За тази основна фраза създателите на проучването изясняват, че това равнище на просветеност е „ реализирано, когато машини сами могат да изпълнят всяка задача по-добре и по-евтино от работещите хора “.

Изследователи предвиждат, че AI ще се показва по-добре от хората в доста действия в идващите 10 години, като да вземем за пример превод на езици (до 2024), писане на гимназиално есе (до 2026), ръководство на камион (до 2027), търговия на дребно (до 2031), писане на бестселър (до 2049) и заменяне на хирург (до 2053).

Като цяло, всевъзможни диалози за изкуствен интелект в бъдеще демонстрират, че в прогнозите и преценките по отношение на AI има нещо премълчано. Те дават страховити упования за машини, които освен се показват по-добре, само че и изпреварват човечеството.

Все отново по-близо до основата на дебата са тези, които споделят, че напредъкът е неминуем и е по-добре да се подготвим за промени.

„ Истината е, че AI ще има важен резултат върху всички аспекти на живота на хората и това ще стане по-скоро, в сравнение с осъзнаваме “, написа Райън Борт в Newsweek. „ Това се удостоверява от консенсуса на най-хубавите откриватели на изкуствения разсъдък в света. Несъмнено, това е малко плашещо, изключително в случай че работата ви включва техника или бланки. Да, тук се включват и блогърите “, добавя той.

Авторите не пренебрегват въпроса по отношение на упованията за сигурността на AI, питайки участващите в допитването дали въздействието на HLMI ще е позитивно или отрицателно.

„ Какви са възможностите това да докара до рискови последици (положителни или негативни)? “, е техният въпрос.

И изводът е, че HLMI се чака да има позитивни последици, само че пагубните опасности остават вероятни.

Участниците са запитани още дали HLMI, в дълготраен проект, ще има позитивен или отрицателен резултат за човечеството. Те правят оценка вероятностите по канара от пет пункта. А изводите са: 25% за „ добър “, 20% за „ извънредно добър “ резултат; 10% за „ неприятен “ и единствено 5% за „ извънредно неприятен “ резултат.

Но, може би, последната дума за този отчет има Конър Форест от TechRepublic.

„ Макар заключенията да наподобяват необикновени, струва си да се означи какъв брой лимитирани са актуалните системи за изкуствен интелект и машинно образование. Все още има доста човешко присъединяване в разясняването, пречистването и обработването на данните, нужни за зареждане на тези логаритми, а множеството AI са извънредно тясно фокусирани “, разяснява той.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР