Големият въпрос тук е – медикаментите притежават ли срок на

...
Големият въпрос тук е – медикаментите притежават ли срок на
Коментари Харесай

Можем ли да пием лекарства с изтекъл срок на годност?

Големият въпрос тук е – медикаментите имат ли период на валидност? Представете си следната обстановка. След през целия ден по задания се прибирате вкъщи, носейки със себе си мощно главоболие. Отваряте с вяра рафта с медикаменти, с цел да разберете единствено, че аспиринът е с изминал период на валидност към този момент от година. В задачата се пита: ще го вземете ли, или не? Ако сте обезверени и посегнете към хапчето, това съдбовна неточност ли ще се окаже, или просто ще продължите с нетърпимото главоболие?
Ако се сблъсквате с тази алтернатива, не сте сами! Публикация в Psychopharmacology Today обаче предлага някои препоръки. Оказва се в действителност, че датата на лекарствените опаковки в действителност значи нещо, само че може би не е тъкмо това, което си мислите. През 1979 година излиза закон, съгласно който производителите на медикаменти би трябвало да посочват валидността на своите артикули. Това е датата, в границите на която производителят към момента може да подсигурява ефикасността и сигурността на лекарството.
Според някои проучвания от страна на Американската администрация по храните и медикаментите, към 90% от 100 медикаменти, изхвърляни от военните служби на Съединени американски щати на всеки няколко години, са годни за приложимост даже 15 години след приключване на периода за валидност. С други думи, правилно е, че успеваемостта на едно лекарство може да намалее с течение на времето, само че огромна част от първичната му мощ остава даже десетилетие след посочената дата.
С изключение на нитроглицерина, инсулина и течните антибиотици, множеството лекарства са толкоз дълготрайни, колкото тези, тествани от военните. Поставянето на лекарството на хладно в хладилника ще му помогне да остане в действие по-дълго време. Как да си разбираем освен това състояние датата, която виждаме на опаковката?
Винаги можем да търсим неприятните планове и да допуснем, че промишлеността поддържа по този метод джобовете си цялостни. Но можем и да сменим вероятността: датите са толкоз консервативни, с цел да сте сигурни, че получавате оптималното от лекарството, което сте закупили. И в действителност – в случай че един производител на медикаменти би трябвало да тества медикаментите в продължение на по-дълги интервали, това би забавило създаването на нови и усъвършенствани версии.
източник: puls.bg
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР