Големият джазмен се включи и в Джаз академията на фестивалаБили

...
Големият джазмен се включи и в Джаз академията на фестивалаБили
Коментари Харесай

Кралят на барабаните Били Кобъм завладя публиката в Банско

Големият джазмен се включи и в Джаз академията на фестивала

Били Кобъм раздруса Банско в предпоследната фестивална вечер на Банско джаз фестивал, същинска легенда в света на джаза и фюжъна остави публиката без мирис. Били Кобъм беше един от най-очакваните посетители на Банско джаз фестивал и сподели, че и на 78 години може да прави чудеса – и на сцената, и отвън нея.

Били Кобъм и испанския му контингент, включващ трима отлични музиканти от Чили, които живеят в Мадрид и отличния шотландски пианист Срив Хамилтън, който пък от няколко години живее в София, сервираха една стратегия, която би била чест и за най-големите джаз фестивали в света. Всички пейки и спомагателни столове пред сцената на площада в Банско бяха заети, публиката беше завзела всяко допустимо пространство, с цел да се допре до огромното изкуство на джаза и да слуша Били Кобъм, който вещо ръководеше своите музиканти и омайност публиката с несравнимо превъзходната си техника и сподели, че познава чудесно матрицата на джаза.

Концертът на Били Кобъм, в който имаше и пиеса, особено композирана в памет на Милчо Левиев, е следващото доказателство, че това е допустимо.

Изобщо седмата, предпоследна вечер на Банско джаз фестивал беше извънредно мощна. Започна с 8 млади певици, ученички на Вики Аламзиду, която е един от главните вокални педагози в Джаз академията, дружно със Стефка Оникян. Те „ изпяха “ историята на джаза и получиха шанса да пеят на една същинска огромна сцена, като мотивът беше 30 годишнината от основаването на Нов български университет.

След това бе показан различен, особено основан за Банско план, който събра на сцената китарист Христо Вичев и триото на Живко Петрво JP3. За живеещият в Лос Анжелис Христо Вичев, който гради постоянна кариера там и даже е сравняван с Пат Патини, това е първо свирене в България, а класата на Живко Петров, Димитър Карамфилов и Димитър Семов е безспорна.

Получи се един същински музикален диалог, който ще докара и до още планове, всички сме сигурни в това.

Изобщо Банско джаз фест предизвика основаването на нови планове, музикални ваимодействия и особено написани пиеси.

Закриващата вечер на 13 август пък предлага срещи с италианската певица Ана Монтеланико и със Салвадор Собрал, който през 2017 донесе първата победа на Евровизия за Португалия и който има сериозна кариера точно в посоката на джаза.

Подробности за програмата и изпълнителите, следете на уеб страницата на Банско джаз фестивал https://banskojazzfest.bg или на страницата във Фейсбук - www.facebook.com/BanskoJazz.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР