Големият бариерен риф в Австралия е претърпял катастрофално измиране на

...
Големият бариерен риф в Австралия е претърпял катастрофално измиране на
Коментари Харесай

Катастрофално измиране на корали в Големия бариерен риф

Големият бариерен риф в Австралия е претърпял " пагубно измиране " на корали по време на продължителната гореща вълна през 2016 година, застрашавайки живота на по-широк кръг рифове, в сравнение с бяха опасенията до момента, разкрива нов теоретичен отчет, представен от " Франс прес ".

Учените прецизират, че към 30 % от кораловите рифове са починали по време на продължителната гореща вълна в интервала от март до ноември 2016 година, първата от невижданите две следващи години на избелване на коралите по 2300-километровия риф край североизточния бряг на Австралия, който е част от международното естествено завещание.

 Австралия дири помощ от света за спасяването на Големия бариерен риф
Австралия дири помощ от света за спасяването на Големия бариерен риф

Надеждата е да бъдат препоръчани новаторски решения

Изследването, оповестено през днешния ден в реномираното сп. Nature, е открило, че коралите, които служат като местообитания за други създания, са изключително тежко наранени от повишаващите се температури на морето, породени от световното стопляне.

Тери Хюз, който е съавтор на отчета и началник на Центъра за проучване на кораловите рифове в австралийския университет " Джеймс Кук ", акцентира, че най-податливи на излагане на жега са разклонените корали - плоско завършени създания, които обезпечават прикрито местенце за люпене на рибки.

Коралите, които е по-вероятно да оцелеят в по-топлите води на морето, са гладки и завършени като пъпеш, добави ученият. Въпреки че те са положителни втвърдители, които придават размер на рифовете, те " не са доста потребни като местообитания ".

" Така че е налице смяна в микса от типове и общата загуба на корали има по-широко влияние върху всички създания, които зависят от коралите за храна и местообитания ", предизвестява Хюз.

 Големият бариерен риф бедства поради затоплящия се климат
Големият бариерен риф бедства поради затоплящия се климат

Втора поредна година е налице всеобщо избелване

Неговият проучвателен център съобщи, че новото проучване демонстрира, че коралите в северния Голям бариерен риф " са претърпели пагубно измиране " след горещата вълна през 2016 година

" Измирането на коралите провокира радикални промени в микса на кораловите типове на стотици самостоятелни рифове, където зрелите и разнородни общности на рифове се трансформират в по-деградирали системи, като остават единствено няколко издръжливи типа ", акцентира Андрю Бейрд, различен от създателите на отчета.

Учените акцентират, че фокусът би трябвало да бъде върху отбраната на оцеляващите корали, които възлизат на към 1 милиард след двете всеобщи избелвания през 2016 и 2017 година

" Те са тези, които ще подхранят още веднъж и ще заселят още веднъж изменен риф в бъдещето ", показва Хюз, добавяйки, че един от методите да се резервира здравето им посредством възстановяване на качеството на водата посредством понижаване на замърсяването на крайбрежните региони.

Опитите за ограничение на климатичните промени, като да вземем за пример посредством Парижкото съглашение за ограничение на световното стопляне до под 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, също са сериозно значими.

" Вече станахме очевидци на четири всеобщи избелвания (1998, 2002, 2016 и 2017) на Големия бариерен риф с 1 градус приблизително световно стопляне ", акцентира той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР