Големият български актьор Васил Михайлов ще получи Наградата на София

...
Големият български актьор Васил Михайлов ще получи Наградата на София
Коментари Харесай

Големият български актьор Васил Михайлов с приз за цялостен принос

Големият български артист Васил Михайлов ще получи Наградата на София за своя принос към изкуството на киното.

Наградата ще бъде връчена в навечерието на неговия 80-годишен празник, на формалната гала в Зала 1 на НДК довечера, когато ще бъдат раздадени оценките в конкурсните стратегии на 22-рия София Филм Фест.

Роденият в Стара Загора артист е фамозен и обичан поради десетките си функции в българските спектакъл и кино. Той произлиза от бежанско семейство от Мараш, Западна Тракия.

През 1964 година приключва НАТФИЗ, тогава ВИТИЗ " Кръстьо Сарафов " - в класа на проф. Мандаджиев, оповестяват от общината.

Малцина знаят, че преди да стартира своя път в актьорското предопределение, Васил Михайлов е бил шлосер-матричар в цех " Светлина ", Стара Загора (между 1964 и 1967 г.).

След това работи в Хасковския трагичен спектакъл, където е шеф (между 1965 и 1966 г.) и в Театър " Българска войска ", където работи от 1967 година до ден сегашен.

През 1990 година Васил Михайлов е определен за народен представител във Великото национално заседание, член е на СБФД от 1973 година Най-голяма известност му носи осъществяването на ролята на Петко Войвода в обичания на няколко генерации български фенове ефирен сериал " Капитан Петко челник ".

Васил Михайлов има повече от 100 функции в българското кино и спектакъл, както и съществено присъединяване през годините в екранизации и телевизионни театрални продукции.

Освен в облика на Петко Войвода, незабравими са превъплащенията му в киното като Ибрям Али в " Краят на песента " на Милен Николов, Сюлейман Ага във " Време разделно " на Людмил Стайков, Нерезанов в " Маргарит и Маргарита " на Николай Волев, Хан Крум в " Денят на владетелите " на Владислав Икономов, Чичо в " Приятелите ме назовават Чичо " на Ивайло Христов, хан Кубрат в " Хан Аспарух " на Людмил Стайков, Генерал Никифоров в " Сам измежду вълци " на Зако Хеския, бащата на момичето в " Жажда " на Светла Цоцоркова и доста други знакови функции. /lifestyel.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР