Големите успехи на българския спорт в миналото се дължат в

...
Големите успехи на българския спорт в миналото се дължат в
Коментари Харесай

Българската школа в спортната физиология

Големите триумфи на българския спорт в предишното се дължат в немалка степен на триумфите на българската спортна физиология. И до през днешния ден някои от разработките и методиките са спортна загадка и обект на нараснал интерес. Един от огромните наши учени, съдействал за високата подготовка на нашите спортисти, е проф. Кръстьо Кръстев. Някои от неговите проучвания и методики се появяват за първи път в книгата „ Хипоксия и функционален надзор в спорта “, която ще бъде показана на 6 ноември т.г. от 13.00 часа в заседателната зала на новия корпус на Националната спортна академия. Благодарение на сина и дъщерята на професора са непокътнати скъпи архиви, които се разгласяват за първи път. Синът му, Марин Кръстев, ще дойде особено за представянето от Франция, където е треньор по лека атлетика и водни спортове. Книгата ще показват съставителите ѝ проф. Даниела Дашева и проф. Борис Бонов.

Проф. Кръстьо Кръстев вижда, изследва и обосновава удобното въздействие на междинните планински височини върху подготовката на спортистите. През 1952 година той показва своята методика. По-късно тя е потвърдена с опити на 2300 метра височина край Белмекен в Рила планина. Там е издигната и модерната за времето си планинска база за подготовка на спортисти. Благодарение на подготовката там, българските спортисти реализират изключителни триумфи на олимпийските игри в Мексико (1968 г.), Мюнхен (1972), Монреал (1976), Москва (1980), Сеул (1988). Методиката се ползва сполучливо във всички спортове – битка, колоездене, гребане, повдигане на тежести, в алпинизма и парашутизма. Проф. Кръстев основава и истинска проба за оценка на височинната търпимост на организма. Той създава и субмаксимални проби за оценка на спортната продуктивност, което е едно от огромните му начни достижения. Дълги години проф. доктор Кръстьо Кръстев е шеф на Националния център за научни проучвания в региона на спорта, заместник-ректор на ВИФ „ Георги Димитров “, по-късно преобразуван в Национална спортна академия. Някои негови методики се употребяват и през днешния ден без промени, а други и до момента са спортна загадка, изключително комплексната методика за функционална оценка на спортистите.

В книгата „ Хипоксия и функионален надзор в спорта “, изд. „ Болид инс “, са включени забавни архиви, непокътнати от фамилията – публикации, отчети на конференции и конгреси, съответни резултати от проучвания, разработки на методики и системи по обособени спортове и при единичнато подготовка на елитни спортисти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР