Големите работодателски организации, обединени в асоциация, призоваха правителството да ускори

...
Големите работодателски организации, обединени в асоциация, призоваха правителството да ускори
Коментари Харесай

Работодателите призоваха държавата да ускори вноса на работници

Големите работодателски организации, обединени в асоциация, приканиха държавното управление да форсира ограниченията по облекчение на режима за чужденци отвън Европейски Съюз да получават работни визи и поданство в България. Те показаха, че от тази година Германия облекчава процедурите за да зареди стопанската система с квалифицирани фрагменти, които да добавят към този момент наетите източноевропейци.

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в която членуват Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) разгласи целите си за тази година и уточни проблемите, които чака ръководещите да решат. В момента ротационен ръководител на асоциацията е КРИБ.

Работодателите споделиха, че вицепремиерът Мариана Николова е дала обещание, че се работи по облекчение на изискванията, при които жители от страни отвън Европейски Съюз могат да идват да работят в България. Посочиха, че покачването на заплатите, което са съветвани да вършат, е реалност, само че то не може да реши въпроса, който е обвързван с демографските проблеми в страната.

През идващите 20 година ще губим по демографски аргументи по 50 хиляди души

на пазара на труда, уточни Васил Велев, ръководител на АИКБ, като акцентира, че междинната заплата в страната през предходната година е нараснала с 12%. Даде за образец Германия, където заплатите са в пъти по-големи и която поради дефицита на служащи разхлабва режима за наемането на такива от разнообразни елементи на света като Азия, Южна Америка и други, и които биха могли да бъдат наети и в България. Ако желаеме да пораства стопанската система, такива ограничения са неизбежни, уточни той.

Работодателите оповестиха още, че нямат единна позиция по това по какъв начин да се реши казусът с подправените болнични, само че са безапелационни, че не желаят те да заплащат първите три дни болнични, а това би трябвало да прави още веднъж Национален осигурителен институт, където постъпват осигуровките на служащите. Радосвет Радев, ръководител на БСК, пресметна, че при 260 работни дни в годината, за които членовете а асоциацията създават по 1 милиарда лева на ден БВП с изплащането на трите дни болнични " все едно плащаме милиард и половина непроизведен Брутният вътрешен продукт ".

Настояха още веднъж за приемането на справедлив механизъм за установяване на минималната работна заплата, с цел да не се подвига тя от държавното управление. Работодателите настояха и за нов Кодекс на труда, защото актуалният е изцяло стар.

Да се съблюдава правилото, че замърсителят заплаща,

приканват още работодателите. Кирил Домусчиев изясни, че мръсният въздух нанася вреди и на бизнеса, по тази причина той поддържа концепцията да се инкриминира горенето на боклуци като автомобилни гуми, отработени масла и други Според асоциацията за задачата би трябвало да са по-строги инспекциите в автосервизи, които създават такива боклуци. Работодателите поддържат и това да се таксуват по-високо замърсяващите коли.

След като при започване на годината България се оказа, че се е трансформирала от експортьор във вносител на ток поради високата цена вътре на пазара, бизнесът още веднъж настоя, да се реши въпросът с по този начин наречените американски централи, които са на въглища и поради, които по думите на бизнеса, е въведена таксата " Задължение към обществото ", която заплаща като добавка над борсовата цена на тока, който самичък по себе си продължава да е доста безценен. Тя е към 11 евро на мегаватчас, поради което Кирил Домусчиев я назова не десятък, а по-скоро двайсетятък.

Бизнесът разгласи и че упорства

да се отстрани ограничаването върху изключителния труд

в Кодекса на труда както към този момент са създали доста други страни като съответно бяха упоменати Австрия и Словакия, с цел да може той действително да се регистрира и заплаща, каквото не се случвало сега. Васил Велев категорично акцентира, че не става дума за това да се усили работният ден от сегашните 8 часа. Повече по тематиката четете тук.

Работодателите още веднъж подсетиха,че е не е обикновено при цялата цифровизация в България към момента да няма електронно държавно управление.

Като обединяване на работодателските организации имаме с какво да се похвалим, въпреки някои да приказват за наближаваща рецесия, ние, българската стопанска система, работим устойчиво и вървим нагоре, разгласи Кирил Домусчиев. Прогнозата на асоциацията е през тази година брутният вътрешен артикули да продължи да нараства до към 130 милиарда лева
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР