Големите градове са сложно устроени, хаотични и колосални агломерации, които

...
Големите градове са сложно устроени, хаотични и колосални агломерации, които
Коментари Харесай

Десетте града, които поведоха света

Големите градове са комплицирано устроени, безредни и колосални агломерации, които играят водеща роля на международната сцена и дефинират историческите столетия. Те са места, където се раждат новите хрумвания, избухват революции и се твори история. Чрез представянето на 10 неповторими града – от първите столици на Древността до оживените модерни мегаполиси –  Пол Стратърн наблюдава по какъв начин те тласкат напред развиването на международната цивилизация, претърпяват своя интервал на популярност и по-късно предават щафетата на идващия център на света. Тази книга е пътешестване обратно във времето, с цел да станем очевидци на основаването на вавилонската математика, атинския спектакъл, философските школи и римското строителство, просъществували през вековете. Пред очите ни Константинопол се трансформира в Истанбул, революционни искри прехвърчат в Париж от епохата на Просвещението, а железницата, плавателните канали и корабите вършат Лондон столица на международна империя.

 

В Москва някои строят галактически кораби, до момента в който други гладуват. Небостъргачите на Ню Йорк се издигат под звуците на джаза, Мумбай се преобразява в сцена на несметни благосъстояния и последна беднотия, а икономическата промяна става водещо начало в развиването на Пекин. Всеки от водещите градове в международната история има лична неповторима характерност, своя богата и многолика история, която оживява пред очите, с цел да ни подсети за основите, върху които сме стъпили, и върху които ще градим нашето бъдеще. Вавилон – детайлите на градежа,  Атина – модел за всички,         Рим – градът на императори,   Константинопол/Истанбул – столица на две империи,  Париж – градът на Просвещението,  Лондон – сърцето на Британската империя,  Москва – пулсът на революцията,  Ню Йорк – пътеводна светлина на фантазиите,  Мумбай – взор към нашето бъдеще и Пекин – различното бъдеще. Авторът Пол Стратърн (род. 1940 г.) е публицист и академични учител в Кингстън, където преподава философия и математика. Романът му „ Сезон в Абисиния “ е отличен с премията „ Съмърсет Моъм “. Освен романи написа и книги в региона на естествените науки, философията, историята, литературата, медицината и стопанската система. Съчиненията на Стратърн са преведени на повече от двайсет езика.

 
Автор е на „ Медичите: Кръстниците на Ренесанса “, „ Наполеон в Египет “, „ Художникът, философът и воинът: Леонардо, Макиавели и Борджия “ и „ Духът на Венеция: от Марко Поло до Казанова “ (2012 г.). Сред последните му творби са „ Периодичната таблица “, „ Врачки, измамници и шарлатани “, „ Борджиите “, „ Възход и проваляне: История на света през погледа на 10 империи “ (2019 г.) и „ Флорентинците: от Данте до Галилей. Работата му върху икономическата история „ Играта на доктор Стрейнджлав “ е определена за бизнес книга на годината на Google.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР