Големите европейски градове бяха почти разрушени. Европа излизаше от Втората

...
Големите европейски градове бяха почти разрушени. Европа излизаше от Втората
Коментари Харесай

Коментар на водещия: Късметът на другите

Големите европейски градове бяха съвсем разрушени. Европа излизаше от Втората международна война със смазана стопанска система. Освен американската помощ по проекта Маршал, всички източници на бързи пари за хазната бяха повече от нужни. Един от тези източници беше остарял и добре изпитан още от времето на династията Хан в Китай - лотария, в която всички да пълнят хазната с дребни суми, само че всеобщо. Първи се усетиха социалистите във Франция през 30-те. Сега, образецът им щяха да последват всички.

В модерната история на Европа, страните основават своите
лотарии, с цел да оказват помощ на уязвимите и небогати хора, с цел да строят здания и да възвръщат градове. През 17-век нидерландците пуснали за първи път лотарийни билети в продажба - задачата била да се събират по-бързо пари за бедните. Оттогава, нидерландската държавна лотария е най-старата настояща национална лотария в света.

С пари от
лотарии са издигнати " Харвард " и " Йейл ". Когато настава " Голямата меланхолия ", доста американски щати пускат щатски лотарии. Дори стартират да се провеждат бинго игри в църквите, както може да видите от старите холивудски филми.

Лотариите продават фантазии и защото доста хора мечтаят, са много доходоносни. И постоянно страните са имали уклон от желязна регулация на
лотариите, тъй като по хипотеза те са всеобщи.

Норвежката
лотария е под шапката на Министерството на културата. Защото постъпленията отиват главно за просвета. Във Англия лотарията се оперира от частна компания, която подписва контракт за франчайз с страната за избран интервал.

Сър Ричард Брансън, който сте гледали в " 120 минути ", е измежду главните претенденти, само че към този момент губещи за сметка на " Камелот Груп ", която оперира и мега паневропейските
лотарии " Евроджакпот " и " Евромилиони ", дружно с държавните лотарии на Франция и Испания.

В Германия има две огромни държавни
лотарии. Има и лотарии под формата на телевизионни игри в народен ефир с таван на облагата от 2 милиона евро и законово обвързване 30% от всички приходи да отиват за щедрост.

В Чехия оперира частна
лотария, която е на интернационален консорциум, който работи и в още няколко страни. Тези страни са в групата на няколкото страни в Европа с частни лотарии. Това са Австрия, Италия, Гърция и Кипър. Обща стойност на бизнеса - 17 милиарда евро.

" Лотария Румъния " е 100% благосъстоятелност на румънската страна и единствено тя има право да провежда лотарийни игри. Държавният монопол на румънците включва
казината и бингото. Във Финландия лотарията също е държавен монопол.

В Швеция единствено страната можеше да провежда и управлява
хазартни игри от всякакво естество, до момента в който при започване на предходната година, Стокхолм не позволи със закон онлайн залозите за частни компании. Дори в големите паневропейски лотарии кaто " Eвромилиони " и " Евроджапкот ", режимът за продажба за билети е друг. В някои страни частни оператори могат да продават билети, в други не могат.

Законите, които управляват държавния монопол над
лотариите нормално тъкмо разказват по какъв начин и сред кои институции и публични групи отиват постъпленията. Данъците са си за бюджета. Но тук приказваме за постъпленията, които непосредствено се превеждат на разнообразни обществени групи и дела. И точно това не мога да схвана към момента в законопроекта на Валери Симеонов.

Ако управляващите лишават лиценза на частната компания да провежда национална
лотария, по какъв начин ще се разпределят постъпленията от приходите? Много дребна част от гореописаните образци пренасочват пари единствено за спорт. Някои поддържат и опазването на здравето - като финландската държавна лотария. Други поддържат слепите и хората с увреждания - като една от най-старите лотарии в Испания.
В други страни е разказано по проценти като във Англия - 40% за опазване на здравето, обучение и околна среда. По 20% за спорт, изкуство и просвета.

По всичко наподобява, че държавното управление желае да причисли България към болшинството страни в света, където
лотариите са държавни. Но главният въпрос не е какво ще се случва с налозите от залозите или билетите, а какво ще се случва с постъпленията и по какъв начин ще се подсигурява прозрачността на процеса? Защото едното число е доста, доста по-голямо от другото.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР