Големи заводи спряха работа в сряда заради рекордните цени на

...
Големи заводи спряха работа в сряда заради рекордните цени на
Коментари Харесай

Големи заводи спряха работа заради скъпия ток

Големи фабрики стопираха работа в сряда поради рекордните цени на тока на свободния пазар.

Важни за стопанската система ни предприятия ограничиха индустриалните си мощности си или напряко дръпнаха шалтера, откакто цените на електроенергията надхвърлиха приблизително равнище от 330 лева./МВтч на българската борса за ток при доставки за 4 август, а за пиковите часове на деня доближиха 400 лева Сред тях са старозагорското дружество " Прогрес ", което изработва чугунени отливки за машиностроенето, автомобилостроенето и строителството, ковашкият цех " Пресков ", също в Стара Загора, КЦМ-Пловдив, както и доста други промишлени мощности. Това заяви пред Mediapool Румен Радев, зам.-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

По-рано четирите работодателски организации - АИКБ,  Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България разпространиха писмо до премиера Стефан Янев с апел да се вземат ограничения против нетърпимата обстановка на рекордно високи цени и неработеща държавна електроцентрала.

В последните дни, макар повишеното търсене на електрическа енергия и цени, надхвърлящи неведнъж себестойността на тока на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", тя работи с едвам един блок за свободния пазар.

Това провокира възмущението на бизнеса, който заплаши и с национални протестни дейности, в случай че не се вземат ограничения против събитията, водещи до цени на тока у нас, които са с 50 до 70 на 100 по-високи от тези в западноевропейските страни.

В резултат енергийното ведомство се намеси и накара своята въглищна централа да пусне в употреба втори блок от своите общо осем използваеми мощности за свободния пазар. Един блок работи за бита. Включването на новите 210 МВ докара до известно повишение на продадените количества ток на борсата и намаление на междинната стойност на доставките за четвъртък – 5 август, до базова цена от 258.31 лева./МВтч и пикова от 318.28 лева./МВтч.

" Тези цени също са прекомерно високи за естественото ни действие ", разяснява Радев. И допълва, че в случай че спрелите в този момент мощности останат прекомерно дълго неработещи, това ще повлече надолу и обвързваните с тях сфери на произвеждане, които ще стартират да изпитват дефицит на материали за своята активност.

Радев счита, че стартирането единствено на още един блок на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " в употреба след натиска на енергийното министерство не взема решение проблемите. И недоумява по какъв начин е допустимо при избрана от енергийния регулатор цена на държавната централа от 220 лева./МВтч, тя да не се възползва от опцията да си обезпечи основни доходи от по-високата с над 100 лева пазарна цена.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР