Големи европейски телекоми поискаха от ЕК ясни срокове за въвеждането

...
Коментари Харесай

Телекомите в ЕС искат Big Tech да плаща такса „справедлив принос“


Големи европейски телекоми желаеха от Европейска комисия ясни периоди за въвеждането на такса “справедлив принос ” за построяването на мрежи (снимка: CC0 Public Domain)

Няколко огромни европейски страни се включиха в спор по отношение на телекомуникационния пазар в Европейски Съюз, който породи разгорещени разногласия по тематиката за поддръжката за разноските за създаване на мрежи. Големите телекоми желаеха от Европейската комисия изясненост по отношение на проектите им да накарат „ Big Tech “ да заплаща част от разноските на европейската телекомуникационна мрежа.

Deutsche Telekom, Orange, Telefonica и Telecom Italia заедно настояха за предприемане на ограничения, които да задължат огромните оператори на наличие в интернет да заплащат за разгръщането на телеком мрежите. Операторите назовават това „ обективен принос “, имайки поради, че шестте най-големи доставчика на наличие съставляват малко над половината от интернет трафика.

Обект на настояванията на европейските телекоми са фирмите Alphabet, Netflix, Meta, Amazon и други софтуерни колоси. Те, съгласно телеком промишлеността в Европейски Съюз, би трябвало да заплащат налог върху интернет трафика. Други са на мнение, че това е опит за заграбване на пари от новата промишленост в поддръжка на „ остарялата армия “.
още по темата
Европейският комисар по промишлеността Тиери Бретон сподели, че Европейска комисия ще стартира консултация, най-вероятно при започване на 2023 година, с цел да може да предложи ново законодателство в региона.

„ Ние като държави-членки постоянно сме смятали открития и транспарантен спор по тематиката за „ справедливия дял “ за извънредно значим “, пишат в взаимно писмо Австрия, Естония, Финландия, Ирландия, Холандия и Германия. „ Въпреки това ние призоваваме Комисията да обезпечи бистрота във връзка с плануваните график, разбори и стъпки по тази тематика “, споделиха те.

Страните също по този начин споделиха, че тематиката би трябвало да се преглежда настрана и да не се смесва с различен законодателен акт, прочут като Директива за понижаване на разноските за широколентов достъп (BCRD). Според тях, тази инструкция се занимава със напълно разнообразни въпроси. BCRD има за цел да дефинира ограничения за понижаване на разноските за разрастване на високоскоростни мрежи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР