Годишният растеж на цените на жилищата се ускори до 15.6%

...
Годишният растеж на цените на жилищата се ускори до 15.6%
Коментари Харесай

Имотите в София поскъпват с 18,6%

Годишният напредък на цените на жилищата се форсира до 15.6% през третото тримесечие на 2022 година, като главен принос за това имаше повишаването при съществуващите жилищни парцели. Това регистрира Министерство на финансите в Месечния преглед на българската стопанска система.

Темпът на напредък на разноските за строителство на нови жилищни здания продължи да се форсира до 67.8% на годишна база за същия интервал, главно поради  разходите за строителни материали.

Сред шестте най-големи града, само покачването на цените в София е над междинното за страната (18.6% на годишна база). На национално равнище, броят на покупко-продажбите с жилища регистрира спад от 3.2% през третото тримесечие по отношение на второто, като годишният им напредък се забави до 7.1%, при 26.8% през предходния интервал.

Показателят за продажбите на жилища съгласно цената също регистрира доста закъснение до 17.9% на годишна база през третото тримесечие, от 38% през второто тримесечие, написа още в документа. Сигнали за изстудяване на пазара имаше и от страна на данните на Агенция по вписванията.

След значителното закъснение през първото полугодие, броят на покупко-продажбите и вписаните ипотеки регистрираха негативно изменение на годишна база през третото и четвъртото тримесечие, като общо за годината също регистрираха спад, надлежно от 2.1% и 1.1%.

Лихвените проценти по заемите се покачиха във всички институционални сегменти. В най-голяма степен набъбна междинната цена на потребителските заеми - с 41 базисни точки през ноември 2022 година по отношение на октомври. Средните проценти по корпоративните и жилищните заеми се усилиха надлежно с 20 и 7 базисни точки. Среднопретегленият лихвен % по срочни депозити също регистрира покачване през ноември с 20 б.т., показват от Министерство на финансите.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР