Годишната инфлация във Франция се ускори рязко през юни до

...
Годишната инфлация във Франция се ускори рязко през юни до
Коментари Харесай

Ускоряване на френската инфлация през юни до 37-годишен връх от 5,8%



Годишната инфлация във Франция се форсира внезапно през юни до 37-годишен връх от 5,8% по отношение на инфлация от 5,2% през май и осредните прогнози за покачване с 5,7 на 100, демонстрират предварителни данни на френската публична статистика Insee.

Това е най-силното повишаване на потребителските цени от далечния юли 1985 година

Спрямо месец по-рано потребителските цени се покачиха през юни с 0,7% след подобен напредък и през май.

Графика на инфлацията на годишна база



Основният напън за повишаващата се инфлация идва от растящите цени на силата (повишение с 33,1% на годишна база след напредък с 27,8% през май) и храните (поскъпване с 5,7% след напредък с 4,3% през май) заради продължаващите разстройства, породени от нашествието на Русия в Украйна.

Междувременно цените на услугите резервират равнището си на напредък от 3,2%, достигнато през предходния месец, до момента в който растежът на цените на промишлените артикули се забавя до 2,6% от 3,0% месец по-рано, означи Insee.

Според френската статистика цените на силата би трябвало да се ускорят внезапно предвид на повишаването на петролните артикули, до момента в който тези на промишлените артикули евентуално ще останат постоянни заради началото на летните разпродажби. Цените на услугите и на храните би трябвало да се забавят.

Хармонизираният показател на потребителските цени (HICP) пък се увеличи през юни с 6,5% след повишаване с 5,8% през май и пазарни упования за покачване с 6,3 на 100, като това е най-високата хармонизирана инфлация във Франция, откогато Insee стартира да употребява методологията на Европейски Съюз за пресмятане на инфлацията при започване на 90-те години на предишния век.

По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР