Годишната инфлация в Русия се ускори до 17,83% през април,

...
Годишната инфлация в Русия се ускори до 17,83% през април,
Коментари Харесай

Инфлацията в Русия достигна най-високо си ниво от януари 2020 г.

Годишната инфлация в Русия се форсира до 17,83% през април, достигайки най-високото си равнище от януари 2022 година на фона на волатилната рубла и невижданите западни наказания, които се отразиха на логистичните вериги, написа Ройтерс. През март годишната инфлация беше 16,69%.

На месечна база обаче се регистрира растеж от 1,56%, което е доста закъснение спрямо растежа на цените от 7,61% през март – най-голямото месечно нарастване от 1999 година, демонстрират данните на Росстат.

Инфлацията в Русия се форсира внезапно, откакто Русия стартира нашествието си в Украйна на 24 февруари.

Поевтиняването на рублата до рекордно ниски равнища през март даде подтик на търсенето на редица артикули – от съществени пазител артикули до коли, поради упованията, че цените ще набъбнат в допълнение. Оттогава насам обаче рублата се възвърне и даже стана най-добре представящата се валута от началото на годината съгласно калкулации на Блумбърг.

Целевата инфлация на Руската централна банка е 4%, само че финансовата институция чака тя да доближи 18-23% през тази година. Тя към този момент понижи учредената си рента на 14% след изключителното нарастване до 20% в края на февруари.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР