Годишната инфлация в Испания нарасна с над 10% през юни

...
Годишната инфлация в Испания нарасна с над 10% през юни
Коментари Харесай

Ръст на инфлацията в Испания през юни до 37-годишен връх от 10,2%



Годишната инфлация в Испания набъбна с над 10% през юни за пръв път от 37 години насам, надвишавайки значително упования на икономисти и анализатори, демонстрират предварителни данни на испанската публична статистика INE.

Индексът на потребителските цени (CPI) се увеличи през юни с 1,8% по отношение на предходния месец и се форсира на годишна база до 10,2% от 8,7% през май.

Това е най-високата годишна инфлация в страната от април 1985 година насам и надалеч над осредните упования за по-слабо ускоряване до 9 на 100.

Ускоряване на инфлацията се дължи в най-голяма степен на продължаващото повишаване на горивата и смазочните материали, на храни и безалкохолни питиета, като и на цените в хотелиерския и ресторантьорски бизнес.

Основната инфлация (изключвайки цените на силата и на храните) пък се увеличи през юни с 5,5% по отношение на година по-рано след напредък с 4,9% през месец май. Това е най-високото равнище на главната инфлация от август 1993 година

Испанската хармонизирана инфлация (индекс HICP съгласно общите европейски стандарти) се форсира през 12-те месеца до юни до 10% от 8,5% месец по-рано, демонстрират още данните на INE.

По-късно денем ще бъдат оповестени и предварителната данни на немската федерална статистика Destatis за инфлацията в Германия през настоящия месец.

Графика на показателя на потребителските цени на Испания


По обявата работи: Явор Римски
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР