Годишната инфлация на потребителските цени в Турция нарасна до 16,19%

...
Годишната инфлация на потребителските цени в Турция нарасна до 16,19%
Коментари Харесай

Инфлацията в Турция продължава да расте

Годишната инфлация на потребителските цени в Турция набъбна до 16,19% на годишна база през март, демонстрират формалните данни.

Цифрата е повишена от 15,61% през февруари и доближава най-високото равнище от средата на 2019 година, поддържайки напън върху новия шеф на централната банка да се придържа към строга парична политика, написа Daily Sabah.

Потребителските цени са нарастнали с 1,08% на месечна база, заяви Турският статистически институт (TurkStat). Очаква се те да доближат връхната си точка през април. Икономистите на Reuters чакаха приблизително 16,11% през март, до момента в който Анадолската осведомителна организация предвиждаха, че инфлацията ще нарасне до 16,21%.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Цените на храните в Турция излетяха в космоса, страната е ск...

Индексът на цените на производител се е повишил с 4,13% на месечна база през март, достигайки годишен растеж от 31,2%.

Новият шеф на Централната банка на Република Турция Шахап Кавджъоглу съобщи в четвъртък, че актуалните високи равнища на инфлация изискват строга парична политика. Той се ангажира да резервира главния лихвен % на банката над инфлацията, до момента в който не премине в явна трайна низходяща траектория.

Кавджъоглу стана шеф на централната банка на 20 март, замествайки Наджи Агбал, който беше уволнен от президента Ердоган. Малко по-късно той отхвърли като предразсъдъци упованията за предварително понижаване на лихвените проценти през април или идващите месеци.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР